Турстическа агенция Оазис-А
Oasis-A-Blog-feature-image-Paris

27 най-добри места за посещение в Париж

27 най-добри места за посещение в Париж

Съдържание

Като вземем напредвид, че Париж е една от перлите на Франция, въпросът не е, “Какво да правим в Париж?”, а по-скоро “Как да решим, какво да правим в Париж?”. С толкова много прекрасни музеи, исторически забележителности и подбрани бутици е невъзможно да поберете всичко в маршрута си. Може би затова френската столица е сред най-посещаваните градове в света. Независимо, дали ви е за първи или пети път, ние ви предлагаме някои от най-добрите неща, които можете да правите в Париж, от паметниците, които не можете да пропуснете в Града на светлините, до любимите места, които ще ви накарат да се почувствате като истински парижанин. Всичко, което трябва да направите сега, е да стегнете багажа, да обуете най-удобните си обувки и да решите, къде да отидете първо. Това са най-добрите неща за правене в Париж при следващото ви посещение.

 • Люксембургската градина

  Разположена в сърцето на Шести арондисман, известната Jardin du Luxembourg е привлекателен зелен оазис за парижани и посетители. Елате за романтични разходки, пикници или просто за да се полюбувате на комбинацията от английски, италиански и френски влияния в озеленяването. Ако се чувствате атлетични, присъединете се към ранният сутрешен джогинг или заложете на едно от игрищата за тенис.

 • Samaritaine Paris Pont-Neuf от DFS

  Сакре-Кьор е католическа базилика, която се намира на най-високия хълм в Париж, в квартал Монмартър. Само Айфеловата кула го превъзхожда по височина. Отличителната бяла травертинова фасада на базиликата придава на романо-византийската структура уникален вид сред парижките паметници. Църквата е отворена през целия ден за всеки, който желае да я посети, въпреки че големите тълпи означават, че може да се наложи да изчакате, за да влезете вътре.

 • Basilique du Sacré-Coeur de Montmartre

  Сакре-Кьор е католическа базилика, която се намира на най-високия хълм в Париж, в квартал Монмартър. Само Айфеловата кула го превъзхожда по височина. Отличителната бяла травертинова фасада на базиликата придава на романо-византийската структура уникален вид сред парижките паметници. Църквата е отворена през целия ден за всеки, който желае да я посети, въпреки че големите тълпи означават, че може да се наложи да изчакате, за да влезете вътре.

 • Лувъра

  Лувърът едва ли има нужда от представяне – той все още е най-посещаваният музей в света, с повече от 7,8 милиона посетители през 2022 г. Бившият кралски дворец сега е дом на някои от най-емблематичните произведения на изкуството в света (чували ли сте някога за Мона Лиза?). Разходката из залите, където някога се е разхождал Луи XIV (той е живял тук, преди да се премести във Версай), заобиколен от най-известното изкуство на земята, може да бъде невероятно преживяване. Още повече, по стените му има около 35 000 произведения на изкуството и артефакти от праисторията до 21-ви век. В резултат на това може да отнеме цял живот, за да видите и изживеете всичко, така че не се опитвайте (музеят продава многодневни пропуски, за да можете да разпределите посещението си).

 • Пале Гарние

  Върхът на архитектурата на Наполеон III, бляскавата опера Le Palais Garnier, е пищна от всеки ъгъл. Фасадата е покрита с орнаменти и бюстове, както и l’Harmonie и La Poésie, двете позлатени медни статуи, обграждащи входа отгоре. Вътре обърнете на внимание на „Фантомът на операта“ върху Голямото стълбище на емблематичното лоби, триумф на декадентския парижки дизайн. Входът струва около 14 евро, но си заслужава – разходката из тези обществени пространства е като да се разхождате в Париж от миналото.

 • Център Помпиду

  Когато Центърът Помпиду, известен от местните жители като Бобург, бил открит през 1977 г., това бил радикален (и противоречив) дизайн за музей – всички индустриални тръби и открити стъклени гледки към Париж. Четиридесет и повече години по-късно това е безспорната гранд дама в света на съвременното изкуство в Париж. В огромната колекция от 100 000 части, датираща от 1905 г., ще намерите всичко от Пикасо до видео инсталации. Силно препоръчително е да резервирате билетите си предварително за определен часови интервал и имайте предвид, че ако сте в града през първата неделя на месеца, достъпът до постоянната колекция и детската галерия е безплатен.

 • Merci

  Merci е бутиков магазин, разположен на три етажа в Маре. В него ще искате отлично подбрани дрехи, аксесоари, стоки за дома и всичко друго, което може да ви заинтересува. Магазинът привлича клиентите от целия свят благодарение на изключително избраната си продуктова селекция. Тук можете да откриете и нови марки, особено в централното пространство, където се намират тематични изложби. Ако търсите нещо уникално, можете да разгледате и собствената марка на Merci. Все пак, едно е сигурно – трудно ще излезете оттам без нещо, което да ви хареса.

 • Музей Ив Сен Лоран Париж

  Musée Yves Saint Laurent Paris се помещава в частно имение, което е служило като централа на легендарния моден дизайнер от 1974 г. до 2002 г. Музеят отваря врати през 2017 г. заедно с мароканския музей Musée Yves Saint Laurent Marrakech и е домакин на ретроспективи и временни изложби. С фокус върху творческия процес на Saint Laurent, а не върху историята на марката, малкият музей е съкровищница от емблематични дизайни на висшата мода, както и илюстрации, снимки, скици и филми. Разположен на над 4800 фута, музеят е проектиран да пресъздаде интимното усещане на оригиналната модна къща. Акцентите включват приемните, където дизайнерът се е срещал с клиенти, както и студиото, където са проектирани всички колекции.

 • Westfield Forum des Halles

  Forum des Halles е обширен център за пазаруване, хранене и транспорт точно в сърцето на Париж, с близо 150 магазина и ресторанта. При реновирането през 2016 г. беше добавен грандиозен вълнообразен покрив, наречен La Canopée. Въпреки че архитектурата е нова, концепцията за пазаруване не е, пазарът стои на това място от 1100 г.

 • Льо Бон Марше

  Датиращ от 1850 г., Le Bon Marché е най-старият универсален магазин в Париж и със сигурност най-емблематичният. Елегантната институция е известна както с ефирното си оформление, така и с най-добрата си селекция от най-добрите дизайнери в света. Преди да приключите с пазаруването си, надникнете в La Grande Épicerie, магазина за изискани храни на Le Bon Marché в съседна сграда.

 • Триумфалната арка

  Триумфалната арка е поръчана от Наполеон през 1806 г., за да отпразнува победата си в битката при Аустерлиц. Изкачете близо 300-те стъпала или вземете асансьора до върха за някои от най-добрите гледки на Париж, с ясни гледки право надолу по Шанз-Елизе чак до Лувъра. Ще ви трябва билет, закупен онлайн или на входа, за да влезете вътре и да се качите до платформата за наблюдение, но всеки може да дойде да се полюбува на богато украсената фасада безплатно.

 • Пале-Роял

  Комплексът Palais-Royal е в известен смисъл Париж накратко: магазини, кафенета, изкуство, история, архитектура, бюрокрация и грандиозни градини. И тъй като всичко е точно до Лувъра, вероятно няма да е необходимо да правите специално пътуване. Не пропускайте изложба за изкуство Colonnes de Buren във вътрешния двор.

 • Музей Роден

  Огюст Роден е живял в Hôtel Biron в по-късния етап от живота си, където градините са вдъхновили част от работата му. Бившият дом е открит като музей за обществеността през 1919 г., почти 200 години след като е бил построен. Високите тавани стаите позволяват на посетителите да видят отблизо скулптурите и рисунките на Роден, докато големите градини показват най-известните му бронзови скулптури, като „Портите на ада“ и „Мислителят“.

 • Пале де Токио

  Пале де Токио е най-големият център за съвременно изкуство в Европа. Отворен през 2002 година, той има за цел да празнува живите артисти в различни дисциплини. В рамките на обновяването на сградата, структурата от 1937 година е възстановена до оригиналния си бетонен вид, което придава на мястото усещане за суровост и недовършеност, напълно различно от типичните музейни бели стени.

  Посетителите започват своето изживяване в подземните нива, където са изложени мащабни графити и други произведения на изкуството. Те могат да завършат деня си с питие или вечеря в ресторантите Monsieur Bleu или Bambini, които са част от по-празничната група на Paris Society Group.

 • Гран Пале

  Свързването на годините на шоутата на Chanel със събитията в това великолепно пространство на Beaux-Arts, както и с изложбите, които се провеждат там, прави Grand Palais емблема на френското величие и архитектурен напредък. Обаче дойде времето за реновация на тази голяма дама сред сградите, първоначално построена за Световното изложение през 1900 година. В момента тя е затворена за ремонт до 2024 година, но на нейно място вече се намира Grand Palais Ephémère – временно пространство от 100 000 квадратни фута в Марсово поле, което е домакин на артистични, културни и модни събития, обикновено провеждани в Grand Palais.

 • Парижката филхармония

  Парижката филхармония е впечатляваща съвременна сграда, проектирана от Жан Нувел (въпреки споровете) и открита през 2015 г. Разположена в комплекса Cité de la Musique в Parc de la Villette, в неизследвания 19-ти район, сградата се различава от всички конвенции на дизайна на традиционните симфонични зали. Вместо това, тя предпочита форми, подобни на шушулки, вътре в театъра, кръгла сцена и сложна, вълнообразна метална фасада.

 • Музеят д’Орсе

  Огромна колекция от импресионистично изкуство е фокусът на Musée d’Orsay, вторият най-посещаван музей в Париж (след Лувъра, разбира се). Тук няма стая, която да не си струва да се проучи, така че просто се лутайте сред шедьоврите на имена като Дега, Сезан, Мане, Реноар и Моне. Препоръчва се предварителна онлайн резервация за приоритетен достъп в рамките на 30 минути от запазения час.

 • Musée du Quai Branly-Jacques Chirac

  Музеят “Musée du Quai Branly-Jacques Chirac” е може би най-известен с необичайния си дизайн на Жан Нувел. Екстериорът на сградата изглежда почти жив с растителни стени и диви градини, докато интериорът е тъмен, криволичещ и драматично осветен. Модерната структура е в рязък контраст със съкровищата, съхранявани вътре: древни изкуства, артефакти и реликви от отминали цивилизации (със специфичен фокус върху неевропейските култури). Не забравяйте да проверите непрекъснатия календар на музея със специални изложби, включително шоута, съсредоточени около конкретна култура.

 • Les Bouquinistes

  Разходката по бреговете на Сена е толкова обичано занимание, колкото и самият град. От двете страни на реката, приблизително от Ил Сен Луи до Лувъра, се намират букинисти – независими продавачи на употребявани и антикварни книги, стари карти, пощенски картички и всякакви спомени. Това е дейност, която възнаграждава търпението – просто може да намерите ретро филмов плакат или книга от първо издание, които да занесете у дома.

 • Фондация Louis Vuitton

  Фондацията Louis Vuitton се явява едно от редките частно притежавани и финансирани арт пространства в Париж, като принадлежи на председателя на LVMH, Бернар Арно. Откриването на фондацията през 2014 г. беше истинско събитие, като тя буквално впечатли публиката. Звездният канадско-американски архитект Франк Гери проектира сградата, която изглежда като вълшебна платноходка, плаваща върху изкуствено езеро в Булонския лес. Благодарение на грандиозната си архитектура и хитовите изложби, музеят е живо място по всяко време, въпреки местоположението си в далечните краища на 16-ти район.

 • Национален природонаучен музей

  Националният природонаучен музей е частично кабинет с куратори и частично висше учебно заведение — той е част от Сорбоната. Музеят съчетава 14 обекти в цялата Франция, но Grande Galerie d’Evolution на левия бряг е самостоятелна изложба, която впечатлява посетителите от всички възрасти с изящни интериори, вдъхновени от Арт Нуво Париж. Елегантните парапети от ковано желязо и извисяващите се стъклени прозорци създават ярък контраст с менажерията на главната галерия, където са изложени съчленени скелети и препарирани животни.

  Основната атракция, особено за деца, е постоянната изложба на слонове и жирафи в реален размер, но и временните изложби са също впечатляващи.

 • Coulée Verte René-Dumont

  Първоначално известен като Promenade Plantée, Coulée Verte René-Dumont е парк на височина, построен върху ревитализирана железопътна конструкция. Открит в края на 80-те години, този живописен парк се простира на три мили, представяйки пейзажи, които варират от модерни и поддържани до диви и естествени. Тази зелена улица, която за мнозина ще напомня за High Line в Ню Йорк, предлага необичайна панорамна гледка към 12-ти арондисман – и понеже минава през по-малко туристически квартали, ще ви предостави усещане за истинския ежедневен Париж.

 • Marché des Enfants Rouges

  Marché des Enfants Rouges е най-старият хранителен пазар в Париж (отворен за първи път през 1615 г.) и днес е оживено място за продавачи на храна от всякакъв вид. Разходете се из гъстия лабиринт от палатки, предлагащи всичко – от северноафрикански подправки до италиански деликатеси. За онези, които търсят отклонение от формалността на традиционното френско хранене, този пазар предлага спокойна и (предимно на открито) приятелска атмосфера (и чудесно място, където да си купите закуски за вашата хотелска стая).

 • Institut du Monde Arabe

  Institut du Monde Arabe отпразнува своята 30-годишнина през 2017 година, но неговата емблематична сграда, проектирана от Жан Нувел, изглежда свежа и съвременна както винаги. Светлината танцува в и около сградата, която е дом на ротационен избор от изкуство, изложби, представления, семинари и културни събития. Не трябва да напускате мястото, без да разгледате иновативната фасада отблизо или да се насладите на гледката от деветия етаж (доста висок за Париж).

 • Парк де Бют-Шомон

  За разлика от повечето останали големи паркове в Париж, това е естествено пространство без никакви строги формалности. Паркът от 62 акра, открит през 1867 г. като част от Парижката универсална експозиция, е построен върху бивша кариера; има скалисти възвишения, за да се изкачите с невероятни гледки към града, включително Сакре Куер в близкия Монмартър. И тъй като се намира в 19-ти район, можете да очаквате автентично парижко изживяване, извън утъпканите туристически пътеки – вероятно ще трябва да вземете бързо метро или такси, за да стигнете до там.

 • Галерия Вивиен

  Galerie Vivienne е покрита търговска галерия, първоначално построена през 1823 г. и проектирана от архитекта Франсоа-Жан Деланоа. Тя остава отворена за обществеността за пазаруване с разнообразие от бутици от висок клас (Жан-Пол Готие открива първия си магазин в галерията през 1986 г., например). Покривът от стъкло и стомана позволява на слънчевата светлина да прониква към мозаечните подове, което прави това уникално красиво пространство идеално за пазаруване или приятна разходка по пътя ви към близкия Palais-Royal.

 • Мезон Виктор Юго

  Наскоро отворен след двегодишен ремонт, сега можете да си представите, че живеете живота на писател от 19-ти век, като се скитате из бившия дом на Виктор Юго. Можете да откриете дома, в който се премества в годината след публикуването на „Гърбушкото от Нотр Дам“, която е пресъздадена, за да покаже периодите от живота му преди изгнание, в изгнание в дома му в Гърнси и след изгнание заедно със специални изложби на негови творби, включително негови рисунки. Новост в ремонта е добавянето на градина с кафене на изхода.

Още един съвет

Не се опитвайте да видите всичко! Разбира се, целият Лувър и Орсе са вълнуващи за посещение, но като разберете предварително какво бихте искали най-много да видите, ще спечелите много време. Освен това ще спестите енергия, за да отидете да видите или да направите нещо друго.

Що се отнася до реденето на опашки, няма чудотворно решение, но въпреки това някои атракции са по-лесни за влизане много рано сутрин, на обяд или в късните вечерни часове. Научете за тях, за да спестите малко ценно време. Освен това, помислете дали да резервирате билетите си онлайн още сега, за да спестите време след като пристигнете в Париж.

 

Още статии от нас: Вдъхновения от света

Бахамските острови са райско кътче в Атлантическия океан, известно със своите кристално чисти води, бели пясъчни плажове и луксозни курорти. Разположени в Карибския регион, те предлагат перфектната дестинация за романтични бягства, семейни почивки и водни приключения. Открийте коралови рифове и морски живот чрез шнорхелинг и гмуркане, насладете се на изискани ресторанти и оживен нощен живот. Не пропускайте да посетите Парадайс Айлънд и Ексума Кейс за незабравими преживявания. Бахамските острови обещават лукс, релакс и безкрайни приключения в един истински тропически рай.
Пътуването е изключително обогатяващо и полезно за множество аспекти на живота. То разширява хоризонтите ни, като ни запознава с нови култури, традиции и начин на живот. Пътуването също така стимулира креативността и вдъхновението, като ни изважда от ежедневната рутина и ни представя нови гледни точки. То укрепва личните и социалните умения, като ни учи на адаптивност и комуникация в различни среди.
Метеора е едно от най-забележителните места в Гърция, съчетаващо природна красота и духовна атмосфера. Разположен в централна Гърция, този уникален комплекс от високи скални формации е дом на шест действащи манастира, които сякаш се издигат към небето. Манастирите, построени през 14-ти век, са невероятни примери за византийска архитектура и предлагат спиращи дъха гледки.
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последни 𝟮 стаи за почивка в Гърция за 𝟭𝟭.𝟬𝟳 - 𝟭𝟲.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟮𝟰 🏖️ Обади се сега!