Турстическа агенция Оазис-А
Oasis-A-Blog-feature-image-Rome

24-те най-добри неща за правене в Рим

24-те най-добри неща за правене в Рим

Съдържание

В такова древно място определянето на приоритет, кои ъгли да се видят може да бъде непосилна задача. Как изобщо започвате да разбирате какво да правите в Рим? За да хвърлим малко светлина върху този неразбираем въпрос, събрахме списък от световноизвестни места и по-малко известни дестинации – музеи, пазари, археологически и архитектурни чудеса – които ще ви осигурят пълния спектър от изключителни преживявания в италианската столица. Независимо дали имате само един ден в града или няколко седмици (или повторни посещения), за да разгледате всеки детайл, този списък ще ви помогне да съставите маршрут, който няма да забравите. Разбира се, ако търсите и незабравимо преживяване, ние можем да ви предложим почивка в самият Рим.

Палацо Спада

Близо до Campo dei Fiori, но блажено лишен от хора, Palazzo Spada е удивителен исторически дворец, построен през 16-ти век и преработен от римския архитект Боромини през 17-ти век. Вътре има богата колекция от произведения на изкуството с ренесансови и барокови елементи, а отвън има спокоен двор, където осем впечатляващи колонади създават хипнотизираща оптична илюзия. Самият дворец е изящен барок, с елегантна, перфектна симетрия и богато украсени декорации. Вътре има стени, измазани с фрески, безупречна мазилка и грандиозни зали от разкошен, позлатен мрамор. Palazzo Spada съхранява невероятна колекция от произведения на изкуството, с картини, скулптури и декоративни изкуства от художници, включително Тициан и Караваджо. Не пропускайте галерията Borromini Perspective Gallery, майсторски клас по оптична илюзия, където коридорът изглежда много по-дълъг, отколкото е в действителност.

Природен резерват Монте Марио

Разходката през този огромен природен резерват – най-високият от „седемте хълма“ в Рим – е чудесна алтернатива на Вила Боргезе, с по-малко хора и фантастична гледка към града. Природният резерват Монте Марио се простира на около 100 хектара с природни пътеки, минаващи през корони от дъбови дървета, борове и кипариси. Има богата гама от диви животни, включително ястреби, ветрушки, лисици и таралежи. Не може да се почувства по-далеч от един от най-големите градове в света. Има редица различни пешеходни пътеки в резервата, някои по-трудни (и стръмни) от други. Вземете такси от историческия център – той е на седем минути с кола.

Case Romane del Celio в Рим

Под земята, под базиликата Santi Giovanni e Paolo, този музей на наследството показва как ежедневието на римляните се е променило през годините. Има 20 стаи, показващи древни римски домове, магазини и светилища. Евтино е да влезете и е сравнително тихо, дори през уикендите. Това е един от най-добре запазените примери на древната римска битова архитектура. Къщите датират от втори и трети век след Христа. Те са били част от по-голям жилищен комплекс, вероятно принадлежащ на едно аристократично римско семейство. Една от най-забележителните особености е подземната зона, известна като хипогеум – подземен комплекс от камери и проходи. Посетителите могат да разгледат няколко взаимосвързани стаи, включително зони за прием (атриуми), жилищни помещения (кубикула), кухни и дворове. Къщите са украсени с цветни фрески, сложни мозайки и мраморни подове, демонстриращи богатството и артистичната изтънченост на римския елит.

Галерия Дория Памфил

Този музей съхранява най-голямата частна колекция в Рим, съкровище, събрано от семействата Дориа, Памфили, Ланди и Алдобрандини. Разположен е в благороден дворец, който все още е собственост на семейство Дория Памфили, а богато украсените зали осигуряват великолепна обстановка за такова огромно количество изкуство. Колекцията е аплодирана сред почитателите на изкуството от 16-ти и 17-ти век, но е извън радара на обикновения посетител, въпреки че се намира точно до Пиаца Венеция и близо до Форума.

Вила Дория Памфили

Най-големият обществен парк в Рим е разделен на поддържани градини, участъци от гора, борови горички и части от дива растителност. Има широки открити полета, както и интимни кътчета за романтични пикници. Това е перфектна дестинация за бегачи или колоездачи, които искат да изминат няколко мили без неудобствата на автомобилния трафик и смога. Независимо дали посещавате за разходка, хранене или тренировка, не забравяйте да имате карта.

Колизеумът

Ако знаете предисторията на сградата, посещението на Колизеума ще бъде наистина невероятно и напълно ще оправдае рекламата. Мястото е било използвано за лов на диви животни, публични екзекуции и гладиаторски битки в продължение на няколко стотин години, след което се е превърнало в нещо като апартамент, когато средновековните римляни са направили домовете си в огромните руини. Прекарайте малко време в изложбената площ на втория етаж, разгледайте интерпретациите на художниците на древните и средновековни превъплъщения на сградата и ще имате нетърпение да научите повече.

Антична аптека на Санта Мария дела Скала

Влизането в тази древна аптека, най-старата в Европа, се чувства малко като крачка назад във времето. Влизате през приземния етаж на сградата, която сега е функционираща модерна аптека, преди да се отправите нагоре към древната итерация. Посетителите са посрещнати от монах, който ви разказва за различните билки, отвари, мехлеми, балсами и масла, които са използвали за лечение на древните римляни. Той си знае работата. Помолете го да ви покаже някои от оригиналните дървени мебели от 18 век и инструментите, които са използвали за претегляне на съставките и приготвяне на лекарства. Потърсете териака, отвара, създадена и използвана от римляните като противоотрова – съставките включват месо от усойница.

MAXXI Рим

MAXXI е мястото, където отивате да прекарате половин ден, без други планове. Проектиран от Заха Хадид, това е Римският музей за всички съвременни неща, с изложби, обхващащи съвременна мода, кино, изкуство, и архитектура. По дяволите, струва си да го посетите, само за да разгледате сградата, произведение на изкуството само по себе си. Лабиринтното пространство в MAXXI е поразително. Става натоварено, но има толкова много място, че не бихте забелязали. Големите, широки зали отстъпват място на стаи с различни теми и размери, което води до пет етажа с невероятни произведения на изкуството без прекъсване. Пространствата варират от сценични изкуства до галерии с модерни произведения на изкуството до открити кина. За някои това може да изглежда малко несвързано, но помага, ако го приемете като цяло, а не в различни пространства.

Капитолийски музеи

Дом на една от най-добрите колекции от антична скулптура в Рим (и следователно в света), Капитолийските музеи са – странно – рядко претъпкани. Те привличат училищни групи, любители на местната история и изкуството и пътешественици, всички от които са склонни да се разхождат из различните сгради на музеите, две от които са проектирани не от някой друг, а от Микеланджело. Благодарение на колекцията си и близостта си до основните археологически забележителности на Рим, това е логично място за спиране след посещение на Римския форум и Колизеума.

Палатин Хълм

Палатинският хълм е голям, разтегнат музей на открито. Има дворци на императори, поддържани градини, средновековни църкви и тераса с изглед към Форума и отвъд него. Таксата за вход е около $18 и покрива също Римския форум и Колизеума, което го прави доста добра сделка. Въпреки че Палатин има паметници от всяка голяма епоха в историята на Рим, истинската привлекателност е дворец от първи век, построен от Домициан, луд император с много сериозна пристрастеност към архитектурата.

Юбилейна църква

Chiesa di Dio Padre Misericordioso, известна още като Юбилейната църква, е проектирана от американския архитект Ричард Майер като част от грандиозната програма за изграждане на църкви и възраждане на града на Ватикана, водеща до Юбилея на хилядолетието, католическа година на поклонение, проведена през 2000 г. Църквата е безплатна, въпреки че пътуването до там може да ви струва. Намира се на около шест мили от центъра на Рим, така че таксито лесно може да струва повече от 25 евро (28 долара). Като алтернатива можете да стигнете до църквата с обществен транспорт за €3 ($4) отиване и връщане.

Параклис Сан Зено в Санта Праседе

Параклисът San Zeno е малък параклис и основна дестинация за поклонение в църквата Santa Prassede (известна още като Saint Praxedes). Църквата, параклисът и мозайките датират назад от 9-ти век, когато папа Пасхал I построява параклиса и неговите византийски мозайки за майка си. Тъй като в параклиса се съхраняват останките от колона, за която много католици смятат, че е от Бичуването на Христос, тя привлича някои поклонници. Други посетители са пътуващи специално там, за да видят византийските мозайки.

Mercato di Campagna Amica del Circo Massimo

Въпреки че е най-големият фермерски пазар в Рим, Mercato di Campagna Amica остава земен и изобщо не е корпоративен – както се вижда от факта, че е отворен само през уикендите. Сергиите се придържат към философията „0 км“, стенограма за продукти, произведени или отгледани в рамките на 100 километра от мястото на продажба; и продавачите идват предимно от Лацио, родния регион на Рим. Както маслините, така и зехтинът, които ще намерите тук, си заслужават да се похарчите, но едно от най-добрите приложения на пазара е като източник на супер пресни (и супер евтини) материали за пикник. Вземете малко хляб, малко прясно пекорино, няколко резена прошуто, малко плодове и си направете обяд.

Вила Фарнезина

Вилата е била частна резиденция на Агостино Киджи, един от най-богатите хора на Ренесанса; той е обичал да демонстрира богатството си, като е наемал художници да рисуват сложни фрески по стените и таваните в неговия дворец. Това го прави чудесно място за феновете на Ренесанса, които искат да отделят време и да видят изкуството на място. Благодарение на акцента на Рафаело върху митологичните теми, това също е чудесно място за деца, които знаят за римските богове или искат да знаят!

Хълм Яникулум

Това е спокойна разходка, започваща от Трастевере и завършваща през Гарибалди до върха на хълма Яникулум. Настроението се променя от градско в началото до монументално в края; малко е трудно, но възнаграждава желаещите да го направят с уникална гледна точка към римската история и някои от най-добрите гледки към града. Най-добре е да правите разходката през деня или рано сутрин, ако е лято. Ако имате натоварен график, не искате да се подвизавате по хълма в жегата или просто искате да се насладите на гледка, пропуснете разходката и вземете такси директно до Piazzale Garibaldi.

Викус Капрариус

Този музей ви отвежда под квартал Треви, през сложен лабиринт от древни останки до археологическите руини на Vicus Caprarius (което грубо се превежда като „Град на водата“), стар римски жилищен комплекс, датиращ от първи век след Христа. Входът е незабележим и ако не знаете, че е там, лесно щеше да минете покрай него. Има доста изчерпателен уебсайт, но всички резервации се правят (и потвърждават) чрез чат в Whatsapp.

Санта Мария дел Пополо

Санта Мария дел Пополо е ренесансова църква в края на Пиаца дел Пополо и точно в рамките на стените на Рим от 3-ти век. Тя е украсена по време на най-новия художествен връх на Рим, от 15-ти до 17-ти век, и е пълна с шедьоври. Църквата е безплатна, въпреки че няколко монети ще бъдат полезни за включване на светлините в параклисите. Мястото привлича най-вече посетители по пътеката на Караваджо. Две платна, рисувани от този противоречив и новаторски художник, висят в параклиса до главния олтар.

Le Domus Romane di Palazzo Valentini

Domus Romane са древни римски вили и други структури, които са били изоставени в древността, затрупани с отломки и неволно използвани като основи за Palazzo Valentini, ренесансов дворец, превърнат в правителствена офис сграда. Сега те са под земята, закрити от сгради и тротоари точно до Пиаца Венеция. Резервацията е задължителна и трябва да се направи онлайн.

Санта Мария ин Трастевере

В Рим има стотици църкви, но Санта Мария ин Трастевере е една от най-спиращите дъха. Не само мозайките и позлатеният таван са грандиозни, самата скелетна структура на църквата е умопомрачителна. Колоните, които поддържат кораба и разделят пътеките, са единични солидни парчета гранит, които са били прехвърлени през реката през 12-ти век, след като са били ограбени от Баните на Каракала от 3-ти век. Църквата ще ви помогне да развиете вкус към средновековния Рим, период, който често е засенчван от епохите на Ренесанса и Барока.

Палацо Масимо

Самата сграда на Palazzo Massimo е построена от йезуитите в края на 19 век и е превърната в държавен музей едва през 1980 г. Намира се до Stazione Termini, най-натоварената гара в Рим, но малко пътници идват, за да видят шедьоврите на музея. Колекцията е смесица от класическа скулптура, императорски фрески и статуи в елинистически бароков стил. След Ватиканските музеи и Капитолийските музеи, Palazzo Massimo е задължителен за любителите на древното изкуство.

Пазар Тестачио

Този пазар в един от най-оживените централни квартали на Рим има всички обичайни неща: пекарни за хляб, сергии за продукти, търговци на риба, месарници и деликатеси. Ще намерите и сезонни зеленчуци като артишок или тиквички, разфасовки, типични за местната кухня, като шкембе и черен дроб, както и малки пици, обичайни за римските пекарни. Ако търсите обяд (или за пикник), потърсете щандове за храна за вкъщи като звездния Mordi e Vai, който предлага римски сандвичи близо до изхода на Via B. Franklin. Сергиите от източната страна на пазара продават предимно дрехи, обувки и домакински принадлежности. Има дори фризьорски салон, в случай че имате нужда от корекция.

Пинето

Pigneto е популярен сред италианските студенти, които често посещават баровете на „Isola“, пешеходен участък от Via del Pigneto, централната артерия на квартала. Това е и дестинация за феновете на Пазолини, които посещават улиците, които са били фон на неговите нео реалистични филми.

Баните на Каракала

Баните на Каракала са масивен комплекс за обществени бани, построен през трети век. През цялата година мястото е отворено през деня за посетители, които могат да се разходят из великолепните руини. Всяко лято трупата на операта на град Рим свири в Баните, като използва извисяващите се тухлени руини като фон. Контрастът на старинни сгради, прочути опери и модерна акустика и осветление е зашеметяващ.

Квартал Сан Лоренцо

Този квартал на работническата класа близо до гара Термини за първи път придоби международна известност, когато Soho House откри своя аванпост в Рим преди няколко години. Оттогава той еволюира от грубо студентско свърталище в определено бохемски квартал с улично изкуство, улична храна, оживени барове и готини модни бутици. За да извлечете максимума от квартала, посетете го в късния следобед, когато модни бутици като L’Anatra all’Arancia и La Maison de la Mode все още ще бъдат отворени. Заредете с кафе в малката книжарница-бар Giufà Libreria Caffè, след което разгледайте уличното изкуство около Via dei Sabelli и Scalo San Lorenzo. Отбийте се в Blackmarket San Lorenzo за коктейл преди вечеря и вегетариански малки порции или отидете в Sanlollo за пици, брускети и осолена треска. Gelato San Lorenzo прави едни от най-добрите сладоледи в града, всичките органични. И все пак не водете родителите си или най-шумните си приятели тук; по-скоро елате с някой, който е готов за евтина вечер навън в мрачен, но много готин квартал.

Най-доброто време за посещение на Рим

Според нашия опит най-доброто време за посещение на Рим е през пролетта и есента, по-специално от април до юни и септември до ноември.

Тези месеци предлагат приятно време и по-малко туристи в сравнение с пиковите летни месеци.

Рим обаче може да се посещава през цялата година!

Ако нямате нищо против тълпите от летни ваканции, лятото също е подходящо време за разглеждане на града. Просто бъдете готови за по-натоварени атракции и потенциално по-високи цени за настаняване.

И в двата случая е наистина важно да резервирате своите билети за прескачане на линията (или дори по-добре, Римска туристическа карта или Omnia Card) и настаняването си предварително.

Зимните месеци в Рим, от декември до февруари, обикновено са по-хладни и влажни, но те също имат своя чар.

През това време можете да очаквате по-малко туристи, което означава по-къси опашки и повече наличност на популярни атракции.

Освен това меките зими в Рим правят все още доста удобно да се изследва града пеша. Може дори да получите шанса да се насладите на празничната атмосфера по време на празничния сезон с коледни светлини, украсени витрини и красиви коледни базари.

Така че, ако нямате нищо против по-ниските температури и дъждовете от време на време, зимното посещение в Рим също може да бъде прекрасно и уникално изживяване.

Независимо от това, кога решите да го посетите, със сигурност ще бъдете запленени от очарователната красота и забележителната история на Рим.

Още статии от нас: Вдъхновения от света

Бахамските острови са райско кътче в Атлантическия океан, известно със своите кристално чисти води, бели пясъчни плажове и луксозни курорти. Разположени в Карибския регион, те предлагат перфектната дестинация за романтични бягства, семейни почивки и водни приключения. Открийте коралови рифове и морски живот чрез шнорхелинг и гмуркане, насладете се на изискани ресторанти и оживен нощен живот. Не пропускайте да посетите Парадайс Айлънд и Ексума Кейс за незабравими преживявания. Бахамските острови обещават лукс, релакс и безкрайни приключения в един истински тропически рай.
Пътуването е изключително обогатяващо и полезно за множество аспекти на живота. То разширява хоризонтите ни, като ни запознава с нови култури, традиции и начин на живот. Пътуването също така стимулира креативността и вдъхновението, като ни изважда от ежедневната рутина и ни представя нови гледни точки. То укрепва личните и социалните умения, като ни учи на адаптивност и комуникация в различни среди.
Метеора е едно от най-забележителните места в Гърция, съчетаващо природна красота и духовна атмосфера. Разположен в централна Гърция, този уникален комплекс от високи скални формации е дом на шест действащи манастира, които сякаш се издигат към небето. Манастирите, построени през 14-ти век, са невероятни примери за византийска архитектура и предлагат спиращи дъха гледки.
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последни 𝟮 стаи за почивка в Гърция за 𝟭𝟭.𝟬𝟳 - 𝟭𝟲.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟮𝟰 🏖️ Обади се сега!