Турстическа агенция Оазис-А

Пътуване с Родопската теснолинейка

Започнете незабравимо пътуване с Родопската теснолинейка от Банско до Аврамово и се насладете на вълшебството на Рила, Пирин и Родопите. Това пътуване ви потапя в сърцето на българската природа и култура, предлагайки изключителни панорамни гледки и автентични моменти. Открийте красотата на планинските пейзажи и богатството на местното наследство в едно незабравимо приключение с теснолинейката.
Petar Bilyarski
Petar Bilyarski
Прочетете повече
Best in the region, the information provided to us prior to our trip to Greece. The hotel where we got accommodated was great. Totally recommend them!
Nikol Kyoseva
Nikol Kyoseva
Прочетете повече
Почивката беше супер,тази година пак!!!
volkaman bg
volkaman bg
Прочетете повече
Вече 2 пъти ползвам агенцията и мога да добавя, че местата са приятни и цените са доста разумни.🙂
Georgi Dimitrov
Georgi Dimitrov
Прочетете повече
Чудесно обслужване, изключителни професионалисти. Почивката ни беше прекрасна.
Kiril Yovev
Kiril Yovev
Прочетете повече
Най-добрата фирма за туристически услуги в Благоевград! Силно препоръчвам за почивки в Гърция :)
Vicky Andonova
Vicky Andonova
Прочетете повече
Най-добрите почивки в Гърция!
Milena Simova
Milena Simova
Прочетете повече
Жените са много любезни и дават необходимата информация за пътуванията и настаняванията.
Ваня Стоева
Прочетете повече
Пътувах до Гърция /Лутраки позар/ с фирмата. Поздравления за добрата организация с прекрасното си отношение. Бъдете все така добри професионалисти.

Родопската теснолинейка

Започнете незабравимо пътуване с Родопската теснолинейка от Банско до Аврамово и се насладете на вълшебството на Рила, Пирин и Родопите. Това пътуване ви потапя в сърцето на българската природа и култура, предлагайки изключителни панорамни гледки и автентични моменти. Открийте красотата на планинските пейзажи и богатството на местното наследство в едно незабравимо приключение с теснолинейката.

Oasis-почивка в Пътуване с Родопската теснолинейка

Прозорец към Вашето приключение: Галерия от екскурзията

Подробна информация: Пътуване с Родопската теснолинейка

Драги приятели, имаме удоволствието да Ви информираме, че фантастичното пътуване с теснолинейката Банско – Аврамово започва наново.
Показвайки началото на пътуването през 2004 г. с Вас учителите и учениците от Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и София дадохме своя принос за запазване на това удивително богатство за България.
През този период минаха ежегодно стотици ученици и учители – щастливи да се докоснат до красотата на Рила, Пирин и Родопите. На поляната се започва с щур купон.

 

Потегляме с влакчето от ж.п.гара Банско за най-високата ж.п. гара на Балканите – Аврамови колиби. Ж.п. линията е теснолинейка с малки вагончета. Пътуването е невероятно – влакчето се движи по теснолинейката, минавайки през много тунели и изписва прочутите шесторки и осморки. Бавното пътуване с влакчето сред тази дивна природа и приказно красиви панорамни гледки създава чувството за уникалност и
неповторимост в изживяването. Трудещите се на нивите хора или стадата по ширналите се зелени поляни са част от пейзажа допълващ това чувство.

Пътувайки около час и половина се пристига на ж.п. гара Аврамови колиби. Посрещането е изключително атрактивно и колоритно. Слизайки от влакчето попадаш в един друг свят. Вълшебна родопска песен ехти и гали сетивата и имаш усещането сякаш Орфей е там някъде в далечината на необятната родопска шир.
Обяд на широките родопски поляни – възможност за игри на открито.

Теснолинейка Родопи

Забележителности по пътя на теснолинейката Септември – Добринище

Ако пътуването ви започне от Добринище, ще преминете бавно и величествено през Банско и Разлог, след което ще продължите през невероятно красивата Разложка котловина. Точно тук се събират трите планини – Родопи, Пирин и Рила и сме сигурни, че няма да отлепите нослета от прозорците на теснолинейката и ще попивате с поглед изумително красивите гледки, които преминават пред погледа ви.

И докато пътувате лежерно и спокойно, леко унасяни от тихата песен на колелата на теснолинейката, ще се качите до спирка Гулийна Баня и ще минете по най-дългия мост на трасето. След това теснолинейката ще започне своето изкачване през дефилето на река Места, за да достигне до град Белица.

Стигнете ли Белица имате два варианта – да продължите с влакчето или да слезете и да се разходите из Белица и до Парка на танцуващите мечки.

Паркът на танцуващите мечки се намира на около 12 км. от Белица и един от най-популярните туристически обекти в страната. Резерватът е открит през 2000 г. с основната цел да предостави на танцуващите кафяви мечки място, на което да могат да се реадаптират.

Ако решите да продължите до крайната спирка на теснолинейката Септември – Добринище, влакчето ще ви понесе с бавна скорост покрай Юруково и Якоруда, а след това ще започне да си проправя път нагоре в планината, за да ви отведе на едно от най-красивите места по трасето – гара Аврамово.

В разстояние само на 9 километра теснолинейката ще премине през цели 16 тунела с обща дължина от близо 2500 м. и ще преодолее надморска височина от 224 м. За това кратко разстояние железопътната линия ще смени няколко пъти посоката си и ще стигне до гара Аврамово – най-високопланинската гара на Балканите (1276,4 м.)

Гара Аврамово е построена на място, на което от 1878 г. до 1912 г. е минавала границата между княжество България и Османската империя. ЖП гарата е открита през 1937 г., за да обслужва пътуващите по линията на теснолинейката и за времето си е била една от модерните гари в страната. Разполагала е с пазачница, чакалня, тоалетна, водопровод, жилище за обслужващите гарата, имала е дори надзирател, който да я охранява. До 1983 г. гарата се е казвала Аврамови колиби.

Родопската теснолинейка

От гарата започва туристическият маршрут до връх Велийца.

След като се насладите на невероятните гледки, които се разкриват от гара Аврамово, теснолинейката ще ви понесе през един от най-красивите планински маршрути. Ще минете през най-дългия тунел на трасето (315 м.), след което ще се спускате близо 10 км., докато стигнете до следващата спирка – Света Петка.

Следвайки своя маршрут, теснолинейката ще влиза и излиза от още много на брой тунели, ще пресича пътища, ще преминава през мостове, ще се провира бавно през невероятно красиви дефилета, за да достигне до Велинград – СПА столицата на България.

Тук задължително трябва да слезете и да се разходите из града. Ако имате време и не ви се връща обратно, можете да отседнете в някой от многото хотели, които ще откриете в градчето и да се насладите на една спокойна вечер в сърцето на Родопите.

Ако оставането във Велинград не влиза в плановете ви, можете да продължите към крайната точка на пътуването – гара Септември или да изчакате във Велинград и да се върнете по обратния маршрут до Банско или Добринище.

Знаете ли, че…

  • Теснолинейката Септември – Добринище е единствената действаща теснолинейка в страната.
  • Поради трудния планински терен, през който преминава е наричана още „Алпийската теснолинейка”.
  • *Името „теснолинейка” идва от малкото междурелсие, което е 760 мм., докато разстоянието на релсите на обикновените влакове е 1435 мм.
  • От гара Септември до гара Добринище влакчето спира на 12 гари и 13 спирки. Имате обаче опция да поискате да слезете на друго място по трасето, като само трябва да предупредите контрольора за желанието си.
  • Теснолинейката на места се движи със скорост по-малка от 20 км., така че спокойно можете да слезете на някоя спирка, да наберете букет на любимата си да се качите на влакчето в движение.
  • За да преминете от единия в другия вагон трябва да излезете на открито и да преминете по дървените „мостчета” между вагоните.
  • Ако пътувате по цялото трасе, ще минете през цели 35 тунела с обща дължина от близо 2858 км.
  • За да бъде пълно пътуването ви във времето можете да си закупите билет за атракционния парен локомотив. По големи празници от БДЖ пускат в движение парен локомотив и това през последните години се превърна в една от най-големите атракции, която привлича туристи от цял свят. Пътуване с теснолинейката, теглена от парен локомотив можете да си поръчате и само за вашата туристическа група, но трябва да заявите желанието си предварително.

Парният локомотив 609.76 е произведен от полските заводи Chrzanow , и България го закупува и въвежда в експлоатация през 1949 г. През 2004 г. локомотивът е възстановен като действащ локомотив и изпълнява туристически и атракционни пътувания.

  • В отсечката между спирка Света Петка и гара Аврамово линията на трасето сменя осем пъти посоката си, затова се нарича „осморка” (заради формата, която образува трасето). След Аврамово пък има две спираловидни спускания (отворено и затворено), които се наричат „шестици” (отново заради формите, които образува трасето)

Теснолинейката все още един от най-удобните (и единствени) начини за предвижване на голяма част от хората, които живеят в отдалечените планински села по пътя на трасето.

Свържете се с нас:

Разгледайте и останалите ни екскурзии:

Екскурзия до СПА курорта Лутраки и Едеса

екскурзия
Цена от
220 лв.
Оазис-А
map
Едеса
bed
2 нощувки / 3 дни
Тридневна екскурзия до SPA курорта Лутраки💙🏖️ Удивително красиво място в подножието на Каймакчалан, известно с целебните си горещи извори! Три дни съчетани с много история и прекрасни гледки. Водопадите в Едеса и изворите в Позар, Лутраки. Само на 290 км. от Благоевград и на 390 км. от София

Истанбул - Фестивал на Лалето

екскурзия
Цена от
285 лв.
Оазис-А
map
Инстанбул
bed
3 / 5
Автобус
Истанбул – град на 2 континента. Подарете си едно незабравимо приключение. Потопете се в атмосферата на мегаполиса Истанбул. Обещаваме да Ви подарим едно невероятно преживяване, което ще помните за цял живот. Фестивалa на лалето🌷 в Истанбул е една от най-атрактивните екскурзии до които човек може да се докосне. Модерен свят съчетан с ориентиалски нотки правят Истанбул едно бижу за хората обичащи да пътуват.

Благоевград-Пловдив

екскурзия
Цена от
125лв.
Оазис-А
map
Бачковски манастир
bed
1нощувка/2дни
Автобус
Бачковския манастир е вторият по големина манастир в България, след Рилския манастир. Разполага с три църкви, костница и трапезария. В главния храм се пази една от чудотворните икони на Света Богородица.

Метеора – Осмото чудо на света

екскурзия
Цена
205 лв.
Оазис-А
map
Метеора
bed
2 нощувки / 3 дни
Автобус
Метеора е забележителен феномен, който мнозина описват като осмото чудо на света🌄 Впечатлява със своите удивителни скални масиви върху, които са построени манастири сякаш не от човек, а от Божията ръка☦️Наистина едно място, което не само впечатлява със забележителните си природни красоти, но и своята Благодат.

Атон - еднодневен круиз

екскурзия
Цена от
60 лв.
Оазис-А
map
Атон
bed
1 нощувка / 2 дни
Автобус
Круиз около Атон или още наричан Света Гора, ще Ви потопи в магията на светогорската Благодат☦️ По време на пътуването с корабчето ще се любувате на невероятните манастири⛪ които се извисяват по бреговете на Атон. Носейки се по вълните на Бяло море ще трупаме незабравими спомени.

Детски лагер “Александра” в Гърция

екскурзия
Цена
350 лв.
Оазис-А
map
Гърция
bed
5 нощувки/ 6 дни
Автобус
Преживейте едно незабравимо лятно приключение с нашата 6-дневна екскурзия! Включен транспорт с лицензиран автобус, пълен пансион, всички дейности в лагера и много други изненади за едно истинско летно наслаждение.

Солун - Еднодневна екскурзия

екскурзия
Цена
Оазис-А
map
Солун
bed
Автобус
Еднодневно пътуване до Солун за разходка, пазар и още нещо.. 🤳 Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по-известни са църквата „Свети Димитър“, градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата „Свети Георги“.

Eкскурзия до Атина и Остров Санторини

екскурзия
Цена
Оазис-А
map
остров Санторини
bed
Самолет

екскурзия
Цена
Оазис-А
map
остров Санторини
bed

Екскурзия в Турция – КАПАДОКИЯ

екскурзия
Цена
Оазис-А
map
Кападокия
bed
Самолет

Двудневна екскурзия в Люлебургас – Лозенград – Одрин 

екскурзия
Цена
145 лв
Оазис-А
map
Люлебургас
bed
Автобус

☀️ Последна стая за 𝟮𝟭.𝟬𝟲 - 𝟮𝟲.𝟬𝟲 🏖️ Обади се сега!