Турстическа агенция Оазис-А
Защо да изберем Неа Врасна/ Гърция с Oasis-А Агенция за Туризъм

Защо да изберем Неа Врасна за почивка в Гърция

Защо да изберем Неа Врасна за почивка в Гърция

Съдържание

Ходи ви се на море и плаж? Попаднали сте на точното място!

Неа Врасна е едно от основните курортни селища в Северна Гърция, предпочитано от българи, сърби и румънци за лятна почивка поради близостта си до границата. Намира се на северозападния бряг на залива Орфано (Егейска Македония) в подножието на планината Богдан. Друго предимство на Неа Врасна е, че се намира само на 80 км от Солун и Кавала, а само на половин километър южно се намира Аспровалта, която се смята за една от най-добрите летни дестинации в Гърция.

В района на Неа Врасна ще забележите невероятна комбинация от природа – зеленината и прохладата на планините и чистата като сълза морска вода, а красивите плажове в района са удостоени с наградата “Син флаг”.

Неа Врасна – идеално място за вашата почивка

Днес Неа Врасна е част от общински район Врасна на община Агиос Георгиос. Безупречните, добре организирани плажове, очарователната гледка към залива Стримоникос и разнообразието от модерни туристически съоръжения гарантират прекрасни и незабравими ваканции. Неа Врасна разполага с голямо разнообразие от развлечения за всички възрасти, като водни спортове, ресторанти на брега на морето, които предлагат прясна риба, увеселителни центрове за цялото семейство, плажни барове, клубове и интензивен нощен живот. Повечето от тях можете да намерите разхождайки се по морския бряг и по живописната крайбрежна пешеходна улица на селото.

Плажовете на Неа Врасна

Плажните ивици на Неа Врасна и Аспровалта са много добре устроени и почти слети. Единствената разлика е, че тази в Неа Врасна е малко по-тясна, но също песъчлива и на места примесена с дребни камъни. Плажът е сравнително дълбок още с влизането от брега и не е много подходящ за малки деца. Покрай плажа има няколко заведения, които предлагат чадъри и шезлонги, но с консумация.

В близост до брега има голяма алея с кафенета, ресторанти и различни магазини – за бански, дрехи, сувенири, ресторанти – гироси, сувлаки и минимаркети, а цените са доста приемливи. Вечер можете да се отпуснете с прекрасна разходка по крайбрежната алея. Наслаждавайки се на белите къщи и увличайки се от ароматите на цъфтящи магнолии, няма да усетите как ще стигнете до Аспровалта, тъй като разстоянието е малко и няма празно място между тях. За радост на най-малките гости на курорта има голяма детска площадка, разположена до малък парк

Морето и плажа

Едно от най-добрите неща, които можете да намерите в Неа Врасна, е обширният пясъчен плаж на селото, който е отличен с наградата „Син флаг“ на ЕС и е идеален за плуване, слънчеви бани, морски ски и уиндсърф. Безплатните шезлонги, лесният достъп до морето, спасителната охрана и спортове като плажен волейбол, заедно с безбройните таверни, плажни барове-клубове и местни туристически магазини, предлагат отличен избор на гостите. Освен това изгревът в залива Стримоникос е една от основните атракции. Цветовете на морския хоризонт спират дъха, създавайки изключително красиви образи.

Мекият климат на крайбрежното село, релаксиращата атмосфера, гостоприемните местни жители и уникалната комбинация от природна красота, съчетаваща планината, морето и брега с безкрайните златни плажове, създават идеална дестинация за вас и вашето семейство.

Хотели и настаняване в Неа Врасна

Настаняването също е изключително лесно и достъпно, тъй като има голям избор от вили и семейни хотели, а на плажа има много хубави двуетажни студия, някои от които дори разполагат с напълно оборудван кухненски бокс.

Ето някои изгодни места за настаняване в Неа Врасна

1. Вила Урания

2. Хотел Онар

3. Вила Анастасия

4. Вила Мария

5. хотел Мария & Спирос  –  на плажа

6. Хотел Скулидис  –  на плажа

7. Вила Кипарис

8. Хотел Ерато  – Паралия Катерини

 

Забележителности около Неа Врасна

Възможни места за посещение около Неа Врасна с опция за еднодневни екскурзии са:

1. Долината Рентина

Долината Рентина се характеризира с гъста растителност. Растителността, която расте, се състои главно от големи чинари, върби, липи и брястове.

В македонската долина Рентина от векове тече река Рикейос, една от най-старите реки в Гърция. Началото на реката започва от езерото Волви и завършва във водите на залива Стримоникос.

Тази долина има голямо историческо значение, тъй като можете да намерите замъка Рентина, Артемизио, както и църквата Агия Марина, която е близо до съвременния град Рентина.

2. Езерото Волви

Езерото Волви е на 22 км от района на Неа Врасна. Намира се близо до езерото Корония, което е на 11,5 км. Заедно двете езера образуват влажна зона с международно значение под името “Езерото Корония – Волви”.

Отправна точка на вашите екскурзии в района на езерото Волви може да бъде влажната зона Корония – Информационен център Волви, в град Аполония. В Центъра има екологична изложба за езерото и видовете, които обитават. Могат да се предприемат половинчасови обиколки и да се предоставят допълнителни информационни материали.

Наблюдение на птици

Ако тръгнете по черния път към езерото, ще стигнете до място, подходящо за наблюдение на птици. Оттук можете ясно да видите колонията на чапли, която се помещава в извисяваща се топола, в рядката хидрофилна гора на Аполония. Чаплите идват тук от ранна пролет, подготвят гнездата си, снасят яйца в края на пролетта и отглеждат малките си през лятото. През есента чаплите напускат гората и отиват в близки или далечни райони.

3. Кулата Врасна

В селището Врасна, високо в подножието на Кердилия, посетителите на залива Стримоникос могат да видят византийска кула, датираща от началото на 15 век.

Намира се в двора на храм “Св. Успение Богородично”.

Изградена е от цветни камъни, които са събрани от района, с малко използване на тухли и мазилка. Във вида, в който е днес, само приземният етаж е в доста добро състояние, има и части от първия етаж.

Информация за точните обстоятелства, довели до изграждането на крепостта Врасна, не е открита. Със сигурност крепостта е служила за отбранителните нужди на съществувалото в района селище, но трябва да е била използвана и като база за военни действия.

4. Пещерата Алистрати

Пещерата Алистрати се намира на 68 км от Аспровалта и Неа Врасна, североизточно от Серес.

Поради малката дебелина на покриващите пластове (10-30m.) температурата в пещерата е сравнително висока (15°-17°C), а поради намалената вентилация температурата се поддържа и през зимата.

В пещерата може да видите прекрасна зала с височина 8 метра, която е преддверие. От преддверието започват различни аркади с голяма височина и богата украса от сталактити и сталагмити.

Основните сектори на пещерата са развити отляво и отдясно на входа и започват с голяма камера, като приемната камера е с размери 60 m. ширина 100м. дължина и 20-30 м. във височина.

Когато посетителят влезе, декорациите стават по-богати с бели сталактити, образуващи висящи завеси. Следват други камери (стаи) с височина 8 или 10 m.

В пещерата има нива, които са безброй и които все още не са известни.

5. Плаж Аспровалта

Плажът Аспровалта е носител на престижната награда Син флаг, която се присъжда само на най-качествените плажове в Европейския съюз. Освен златен пясък и кристално чисти води, плажът Аспровалта е заобиколен от три планини, които допълнително допринасят за неговата привлекателност. Плажът е широк 200 метра и няколко километра по-дълъг, отколкото сте свикнали, което предотвратява пренаселеността дори в пиковия сезон. Безброй барове, ресторанти и сладкарски магазини могат да бъдат намерени по крайбрежната алея, а любителите на водните спортове могат да намерят разнообразие от водни спортове на този изключителен плаж.

Регионът (Агиос Георгиос)

Село Неа Врасна е част от община Агиос Георгиос (Свети Георги), която съчетава също село Аспровалта и Ано Врасна, което е старото село Врасна. През последните няколко години населението на общината е достигнало 6500 души; но през високия туристически сезон достига до 50 000 души.

Красивите и чисти брегове отговарят на всички изисквания, които правят морето подходящо за плуване и са награждавани със Син флаг всяка година от 1989 г. насам. Посетителите могат да напуснат плажа и да отидат да почиват в сенчестите места на планината, пеша през живописни маршрути. Развлеченията в община Агиос Георгиос задоволяват изискванията на всеки един посетител, с разнообразие от възможности за избор между културни събития, екскурзии, пешеходни преходи, нощен живот и т.н. Туристите могат да се насладят и на всички видове спортове, като могат да избират между плуване, уиндсърфинг, ски, тенис, плажен волейбол, баскетбол на открити и закрити кортове, футбол на мини кортове 5×5 и ветроходство.

Близки населени места

Неа Врасна се намира на четиридесет минути от Солун. Достъпът до околните райони е лесен и бърз, понеже има ежедневни екскурзии до Халкидики и Кавала. Селото се намира на петнадесет минути от археологическия обект Амфиполис, където се провеждат различни културни събития. Освен това древната Стагира (родното място на Аристотел) също е на петнадесет минути разстояние. В Кавала, на тридесет минути път с кола от Неа Врасна, се намира античния театър Филипон, където гостите могат да се насладят на културни събития през летния период.

Старото село Врасна

Един непокътнат природен рай, който хармонизира традицията и модерния живот, ви очаква да го разгледате. Само на 5 км северно от Неа Врасна се намира старото село Врасна, състоящо се от имения и каменни къщи с традиционна архитектура, с уникални пътеки за пешеходен туризъм, пътеки за конна езда и велосипедни алеи. Не забравяйте да опитате уникалната местна кухня и вкусното вино и да научите за местната традиция.

Заключение

Неа Врасна е известен летен курорт около Солун. Намира се на удобно място, в близост до най-големите градове на Северна Гърция: Солун, Кавала.

В Неа Врасна ще намерите много таверни, ресторанти, кафенета и клубове, от които да избирате.

Тук ще намерите страхотен плаж, дълъг повече от 2 километра, пълен с шезлонги и чадъри, за да се насладите на почивката си, докато сте на морето. Плажът е ежегодно награждаван с наградата “Син флаг” на ЕС.

Много често през лятото се организират събития за посетителите на района, като музикални концерти, вечери с традиционни танци от Гърция и Балканите, театрални представления и др.

Още статии от нас: Вдъхновения от света

Бахамските острови са райско кътче в Атлантическия океан, известно със своите кристално чисти води, бели пясъчни плажове и луксозни курорти. Разположени в Карибския регион, те предлагат перфектната дестинация за романтични бягства, семейни почивки и водни приключения. Открийте коралови рифове и морски живот чрез шнорхелинг и гмуркане, насладете се на изискани ресторанти и оживен нощен живот. Не пропускайте да посетите Парадайс Айлънд и Ексума Кейс за незабравими преживявания. Бахамските острови обещават лукс, релакс и безкрайни приключения в един истински тропически рай.
Пътуването е изключително обогатяващо и полезно за множество аспекти на живота. То разширява хоризонтите ни, като ни запознава с нови култури, традиции и начин на живот. Пътуването също така стимулира креативността и вдъхновението, като ни изважда от ежедневната рутина и ни представя нови гледни точки. То укрепва личните и социалните умения, като ни учи на адаптивност и комуникация в различни среди.
Метеора е едно от най-забележителните места в Гърция, съчетаващо природна красота и духовна атмосфера. Разположен в централна Гърция, този уникален комплекс от високи скални формации е дом на шест действащи манастира, които сякаш се издигат към небето. Манастирите, построени през 14-ти век, са невероятни примери за византийска архитектура и предлагат спиращи дъха гледки.
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последни 𝟮 стаи за почивка в Гърция за 𝟭𝟭.𝟬𝟳 - 𝟭𝟲.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟮𝟰 🏖️ Обади се сега!