Турстическа агенция Оазис-А
Durres-Feature-image: Oasis-A

15 най-добри неща за правене в Дуръс през 2024 г. (най-добрите атракции и дейности)

15 най-добри неща за правене в Дуръс през 2024 г. (най-добрите атракции и дейности)

Съдържание

Има толкова много неща за правене в Дуръс, най-древният град на Албания, разположен на Адриатическо море. Независимо дали обичате плажа или сте любител на историята, има страхотни места за посещение в Дуръс за всеки пътешественик.

Въпреки че днес Дуръс е дом на най-голямото морско пристанище на Албания, той е и един от най-големите туристически центрове и има красиво море, архитектура и култура за изследване. Това е едно от най-добрите места за посещение в Албания.

Ако планирате пътуване и се чудите какво да правите в Дуръс, ето нашите топ 15 неща за правене в Дуръс, за да ви помогнем да съставите маршрут заедно.

Най-добрите неща за правене в Дуръс

Дуръс е крайбрежен град с огромно историческо значение за формирането на Албания, така че има толкова много забавни неща за правене, докато сте тук.

В рамките на тази публикация избрахме някои от любимите ни атракции в Дуръс, за да ви помогнем да се възползвате максимално от времето си във втория най-голям град на Албания.

1. Полюбувайте се на Римския амфитеатър

Дуръс е пълен с римска и византийска архитектура, което показва историческото му значение за Албания и Балканите като цяло. Независимо дали го посещавате заради древната история или не, самият размер и мащаб на римския амфитеатър в Дуръс със сигурност ще ви впечатли.

Сгушен в центъра на града, амфитеатърът е може би едно от най-важните произведения на античната архитектура на Балканите. Амфитеатърът е построен през 2-ри век пр. н. е. и е най-големият, строен някога на Балканския полуостров, с капацитет до 20 000 зрители.

Днес всъщност можете да влезете в амфитеатъра, за да получите истинско усешане за размера и мащаба на тази невероятна конструкция. Това е едно от най-добрите неща за правене в Дуръс и е лесен за достъп от центъра на града.

2. Отправете се на обиколка с дегустация на вино

Едно от най-добрите неща, които можете да направите в Дуръс, е да предприемете пътуване извън града с дегустация на вино.

Винопроизводството е древна традиция в Албания и Дуръс бележи началото на лозарския регион, който се простира по планините и крайбрежието на север. За нас лозарският район е едно от най-впечатляващите места за посещение в Дуръс.

По време на тази обиколка ще разгледате зашеметяващата природа около Дуръс, включително спокойното езеро Лалез, и ще посетите местна винарна и лозе, където ще научите повече за процеса на производство на вино в Албания.

Опитайте някои от най-добрите вина в региона заедно с традиционен местен обяд. Ще опитате и местно произведената ракия, която е идеалният начин да завършите храненето си. Това е едно от най-добрите места за посещение близо до Дуръс и е чудесно занимание за двойки.

3. Отпуснете се на плажа Дуръс

Дуръс е предимно търговски град и е вторият по големина град в Албания, така че плажовете му не се сравняват с тези на албанската Ривиера. Въпреки това, ако сте в Дуръс и искате да поработите върху своя тен, има дълъг участък от плажове на юг от града, които чакат да бъдат проучени.

Плажовете се простират на повече от 10 километра и са подкрепени от хотели, ресторанти и кафенета. Ще намерите изобилие от шезлонги и удобства, включително водни спортове, по протежение на участъка, а районът е лесно достъпен с такси или местен автобус.

Един ден на плажа е едно от най-добрите безплатни неща за правене в Дуръс и е чудесен начин да избягате от шума и суетата на центъра на града.

4. Посетете Археологическия музей

Ако желаете да научите повече за историческото значение на Дуръс, тогава този музей е една от най-добрите туристически атракции в Дуръс, която няма да искате да пропуснете.

Това е най-големият археологически музей в Албания и се намира в сърцето на града, точно до брега. Музеят разполага с артефакти и реликви от древната илирийска култура, през римската и византийската епохи и до османския период.

Има толкова много за правене в Дуръс както за любителите на историята, така и за любителите на природата, а археологическият музей е високо оценен. Това е едно от най-добрите ни места за посещение в Дуръс.

5. Присъединете се към пешеходна обиколка

Пешеходната обиколка е един от любимите ни начини да изследваме ново място и с толкова много история и култура, събрани в Дуръс, тази 3-часова обиколка на града е идеалното въведение.

Обиколката започва в центъра, на площад Лира, преди да разгледате основните забележителности на Дуръс, много от които фигурират в този списък. Ще разгледате Римския амфитеатър и археологическия музей, ще посетите Венецианската кула и ще видите къде старото среща новото на крайбрежната алея Дуръс.

Обиколката е интерактивна, а водачите са отлични. Това е брилянтен начин да разгледате града и да се ориентирате. Това определено е един от най-добрите ни избори за неща за правене в Дуръс.

6. Разходете се по Via Egnatia

Ако обичате да се разхождате, пътеката Via Egnatia ще бъде едно от най-добрите неща, които можете да правите близо до Дуръс. Via Egnatia предлага не само някои от най-добрите пейзажи в Албания, но и на целите Балкани.
Самата пътека е с дължина 475 километра и започва в Дуръс. Продължава през няколко различни държави, включително останалата част от Албания, Северна Македония, Гърция и Турция.
По време на пътеката ще се разхождате през планини, реки, езера и потоци и дори ще имате гледка към брега, докато минавате през древни градове и цивилизации.
Вместо да опитате пълните 475 километра (можете, ако желаете!), първият етап от похода е 18-километрова пътека, която минава през красивите ливади, горички и хълмове над Дуръс и започва в Голем.

7. Направете обиколка на Kruje и Света планина

Едно от най-добрите неща за правене в Дуръс е да направите обиколка на близкия град Kruje, който е на около час път от Дуръс. Тази полудневна обиколка на Kruje и Preza ще ви вземе от вашия хотел или хостел в Дуръс, а местният гид е страхотен в споделянето на интересната история и култура на този красив град.

Ще посетите базара Kruje, който е един от най-старите в Албания и е бил първоначалната търговска точка сред най-известните търговци в града. Следва посещение на музея Скендербег, за да научите повече за албанския национален герой със същото име, с когото може би вече сте запознати, ако сте посетили Тирана.

Това е чудесен район, който може да ви научи много за богатата култура и история на Албания и е изживяване, което определено препоръчвам, особено ако обичате историята.

8. Отидете до плажа Спил

Плажът Spille е на около 40 минути южно от Дуръс и за нас един ден тук е едно от най-добрите неща за правене в Дуръс.

Докато Durres Beach може да бъде особено натоварен през лятото, Spille Beach остава сравнително спокоен. Въпреки това, той е оборудван с много плажни барове и ресторанти, така че има много неща.

Това е едно от най-добрите неща за правене в Дуръс за семейства, благодарение на сравнително спокойните и плитки води, както и просторния си пясъчен плаж за плажни игри.

Най-общо казано, северният край на плажа е най-тихият и тук ще намерите местните жители, наслаждаващи се на малко следобедно слънце.

9. Посетете джамията в Дуръс

Голямата джамия в Дуръс или Xhamia e Madhe, както се нарича на албански, е красива албанска джамия, построена през 1931 г. Първоначално построена от крал Зог, тя е била най-голямата джамия в Албания от своята епоха.

По време на комунизма джамията е затворена от диктатора Енвер Ходжа, а минарето е разрушено. То е допълнително повредено от земетресение през 1979 г.

Но въпреки всички тези разрушения, джамията остава и по някакъв начин е устояла както на природни бедствия, така и на диктатури. Това е едно от най-добрите неща, които можете да видите в Дуръс днес заради красивата си архитектура.

10. Открийте Византийския форум

Византийският форум е един от най-известните и красиви паметници от римската и ранновизантийската епохи в цяла Албания.

Днес той е само на няколко крачки от главния, наскоро реновиран централен площад, така че е интересно да се види контрастът между старо и ново. Това е по-скоро атракция за преминаване, но като едно от основните места за разглеждане в Дуръс, си струва да се види и да се снима.

11. Обиколка на невероятния град Берат

Направете обиколка от Дуръс до град Берат, който е само на 90 минути и е една от най-популярните дестинации в страната. Има много неща за правене в Берат, които да ви занимават.

Тази брилянтна еднодневна обиколка на Берат може да бъде персонализирана в зависимост от това какво искате да видите, но някои от възможностите включват посещение на емблематичния замък на Берат и красивия османски мост, наречен Горица.

Ще посетите и зашеметяващите квартали, включително най-обичания от нас Мангалем, от който можете да видите прочутата гледка към 1000-те прозореца. Това е една от любимите ни обиколки в Албания.

Ако обичате виното, обиколката също така предоставя възможност да посетите винарна Cobo, за да научите повече за семейния бизнес за производство на вино, както и шанса да опитате малко местно грозде. Берат определено трябва да фигурира в списъка ви с неща за правене близо до Дуръс.

12. Посетете град Гирокастро, включен в списъка на ЮНЕСКО

Докато Gjirokaster е на около 3 часа от Дуръс, все още е възможно да видите най-доброто от града за един ден. Като алтернатива можете да прекарате една нощ тук, което препоръчваме, защото има много неща за правене там и оставането означава, че не е нужно да бързате наоколо.

Каквото и да решите да правите, абсолютно трябва да поставите този град в горната част на списъка си с места, които да видите близо до Дуръс – невероятно е.

Някои от любимите ни неща за правене в Гирокастър включват посещение на замъка Гирокастра, за да научите историята на района и на самия замък, както и за невероятните гледки към планинските вериги.

Точно извън Gjirokaster има семейна винарна, наречена The Barrels, която трябва да посетите. Сервира невероятна, домашно приготвена вегетарианска храна и вино, а семейството е толкова гостоприемно и приветливо. Вие също седите точно под лозите, с невероятна гледка към лозето.

13. Разгледайте замъка Дуръс

Замъкът Дуръс или Венецианската кула на Дуръс е древна крепост, разположена в центъра на града, недалеч от брега. Датира от 400 г. и е построен от римския император Анастасий I, който е роден в региона. Римският император прави Дуръс един от най-укрепените градове в района.

Съвсем наскоро, през 1939 г., замъкът е бил използван от албански националисти, които се стремят да забавят италианската армия да нахлуе в града.

Днес замъкът е превърнат в бар с тераса на покрива! Определено си заслужава посещението и е едно от най-красивите неща за правене в Дуръс за двойки, тъй като е доста романтична обстановка. Нещо повече, близостта на замъка до морето създава отлични гледки.

14. Разходете се по крайбрежната алея

Разходката рано сутринта или разходката по залез слънце по крайбрежната алея определено е сред любимите ни неща за правене в Дуръс. Вземете сутрешно кафе от Sophie Caffe, докато разтягате краката си и вдишвате морския въздух.

Най-доброто време за посещение на крайбрежната алея е по залез слънце, тъй като небето поставя магическо шоу; превръщайки се от розово в изгорено оранжево до лилаво. Това е едно от най-добрите неща за правене в Дуръс през нощта и се изживява най-добре на питие в Posh Lounge или на вкусна вечеря в ресторант Artur.

15. Направете еднодневна екскурзия до Черна гора

Северното местоположение на Дуръс прави отмятането на цяла друга страна по време на вашето пътуване реална възможност. Тази епична обиколка на Будва и Которския залив ще ви отведе до някои от най-популярните места по южното крайбрежие на Черна гора и горещо ви препоръчваме да опитате и да я направите по време на престоя си!

Вижте изключителния остров Свети Стефан, някога укрепен островен град от 15-ти век, превърнат в луксозен курорт. Посетете живописния Которски залив и Котор, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, включително неговия калдъръмен средновековен стар град, и се разходете из Стария град на Будва, повлиян от Италия, заграден от известните градски стени.

Бързи маршрути за пътуване до Дуръс

Ето няколко предложени маршрута, които да ви помогнат да планирате какво да правите в Дуръс:

1 ден в Дуръс: Маршрут

Ако имате само един ден в Дуръс, препоръчвам да направите тази пешеходна обиколка, за да научите малко за най-древния град в Албания. Пешеходната обиколка е чудесен начин да отбележите много от най-добрите неща за правене в Дуръс, които са включени в този списък, като амфитеатъра и замъка.

Следобед вземете питие на терасата на покрива на замъка и се разходете по крайбрежната алея, за да се насладите на зашеметяващия залез и да завършите деня си перфектно.

2-3 дни в Дуръс: Маршрут

Ако имате допълнителни няколко дни, които да прекарате в Дуръс, препоръчваме ви да следвате горния еднодневен маршрут.

На втория ден резервирайте еднодневна екскурзия до някой от другите градове в Албания като Берат или Круя, за да откриете повече от Албания. Прекарайте последния си ден в Дуръс, попивайки слънцето и отпивайки студена напитка на плажа Дуръс или Спил.

Маршрут за 1 седмица в Дуръс

Ако имате една седмица в Дуръс, ще можете да отбележите повечето от тези неща, които да правите от списъка. За еднодневни екскурзии определено ви препоръчваме да отидете и да видите Берат и Гирокастър, а винената обиколка също е отлична. Виненият регион е наистина красив, а обиколката е фантастичен начин да изживеете Дуръс от друга страна.

Амфитеатърът и замъкът са задължителни за посещение в Дуръс, така че не забравяйте да ги посетите. Страхотното нещо на Дуръс е, че основните забележителности са много близо една до друга, така че няма да имате проблем да се скитате наоколо и спокойно да ги отмятате, както искате.

Разбира се, уверете се, че отделяте време за релаксация на плажовете между всички забележителности в Дуръс.

Къде да отседнете в Дуръс

Това са някои от най-добрите квартали в Дуръс за туристи:

Durres Beach – Най-доброто за семейства

Ако посещавате Дуръс, за да се насладите на плажа, определено ще искате да останете на плажа Дуръс. Това е страхотно място за семейства, тъй като е на пешеходно разстояние от плажа и всички местни удобства, от които се нуждаете.

Луксозният апартамент ЕКА разполага с тераса и балкон и е напълно оборудван. Намира се точно срещу плажа.

Старият град – най-доброто за посетители за първи път

Старият град е най-доброто място за престой в Дуръс за тези, които посещават града за първи път. Ще бъдете на пешеходно разстояние от всички исторически забележителности, както и много фантастични възможности за храна и напитки в града. Ако искате да предприемете еднодневни екскурзии, това също е идеално място, което да изберете като база.

Хотел Бонита е идеален за двойки, търсещи малко лукс. Този красив хотел е близо до всички основни забележителности в Дуръс и разполага с прекрасен ресторант на място.

Rruga Curilla – най-доброто за гледка към плажа

Разположена в хълмовете на север от Дуръс, е Rruga Curilla. Покрай този главен път има няколко брилянтни кафенета, барове и ресторанти.

Местата за настаняване тук са малко по-луксозни от повечето, които ще намерите в другите квартали, така че ако търсите релаксиращо пътуване, това е перфектният вариант. Препоръчваме хотел Hillside Beach за прекрасните гледки и просторните стаи.

Най-добрите ресторанти в Дуръс

Не пропускайте тези страхотни места за хранене в Дуръс:

Рибната къща на Оливия

Olivia’s Fish House е сладък малък ресторант, разположен по улица Rruga Carulla и е едно от любимите ни места за посещение в Дуръс за невероятни морски дарове. Попитайте готвача за неговите препоръки. Той е особено уверен и с право, храната му е невероятна и със сигурност няма да си тръгнете разочаровани. Щракнете тук за указания.

Ресторант Артур

Ресторант Artur сервира комбинация от морски дарове и италианска кухня. Разбира се, тъй като е толкова близо до брега, морските дарове са пресни и вкусни, а самият ресторант е много красив отвътре. Това е страхотно място за хранене и предлага отлична гледка към залеза от горния етаж; което го прави идеален за една наистина романтична вечер. Щракнете тук за указания.

Пастарела

Трябва да посетите Patarella за, познахте, паста. Всичко е прясно и вкусно и има хубава гледка към морето. Препоръчваме пастата с телешки гъби и скаридите на скара. Те също имат отлична винена листа, така че ако това е вашата напитка по избор, ще ви хареса тук. Щракнете тук, за да видите местоположението му.

Бистро Meison

За вкусна храна и разумни цени, както и фантастично местоположение на крайбрежната алея, трябва да посетите Meison Bistro. Рибата тук е наистина добра, тъй като ресторантът разполага със собствен рибен пазар, така че можете да сте сигурни, че храната ще бъде прясна. Тартарът от сьомга и калмарите бяха вкусни, когато посетих. Щракнете тук, за да видите на карта.

Писта Е Фогел Илирия

Pista E Vogel Iliria е фантастичен ресторант, разположен на плажа Дуръс с красива гледка към океана. Въпреки че е предимно рибен ресторант, има и италианско предложение, включително ястия с паста, а също и превъзходна пържола. Заслужава си да посетите, ако сте отседнали до плажа Дуръс. Щракнете тук за указания.

Стигане до Дуръс

Повечето хора ще пътуват до Дуръс от Тирана, тъй като там се намира международното летище.

Отнема около 45 минути, за да стигнете от Тирана до Дуръс и най-лесният начин да пътувате е или да вземете такси, което ще струва около 2500 LEK ($20), или да вземете автобуса. Не забравяйте да потвърдите цената с таксиметровия шофьор, преди да тръгнете.

Автобусите тръгват от централната автогара в Тирана и се движат често на всеки 30 минути между 6:30 сутринта и 19:30 часа. Билетът ще струва около 150 леки ($1,50). Когато пристигнете в Дуръс, ще бъдете на около 10 минути пеша от центъра на града.

Като алтернатива можете да наемете кола, която ще ви бъде полезна за еднодневни екскурзии от Дуръс. Дуръс е много пешеходен град, така че ще можете да стигнете до повечето места пеша и няма да се налага да разчитате на обществен транспорт.

Неща за правене в Дуръс: ЧЗВ

Ето някои отговори на често задавани въпроси относно посещението в Дуръс:

С какво е известен Дуръс?

Дуръс е известен като голям пристанищен град, но и като най-древния град в Албания. Има много страхотни исторически забележителности, които да посетите в Дуръс.

Кога е най-доброто време да посетите Дуръс?

Най-доброто време за посещение на Дуръс е през летните месеци. Ако посетите през май и юни, ще бъде много топло, но не толкова пренаселено, колкото през юли и август.

Заслужава ли си да посетите Дуръс?

Да, особено ако се интересувате от древна история. Ако сте базирани в Тирана, определено си заслужава да посетите, за да видите част от брега и да се отпуснете на плажа.

Колко дни трябва да прекарам в Дуръс?

Няколко дни или дълъг уикенд е идеалното време да видите най-добрите неща за правене в Дуръс.

Безопасен ли е Дуръс?

Да Дуръс и Албания като цяло са много безопасни. Както навсякъде, джебчиите са наоколо, така че не забравяйте да се погрижите за нещата си, но в противен случай е малко вероятно да имате проблеми.

Кое е най-популярното нещо за правене в Дуръс?

Най-популярните неща за правене в Дуръс са да посетите замъка Дуръс и да отидете на плажа. Освен това има страхотни ресторанти с морска храна, на които да се насладите, ако сте кулинар като нас!

Кой е най-добрият плаж в Дуръс?

Любимият ни плаж в Дуръс е Spille Beach, който е на около 40 минути южно от Дуръс. И пясъкът, и морето са чисти, а плажът е наистина широк и далеч по-малко пренаселен.

Какви храни трябва да опитам в Дуръс?

Непременно трябва да опитате морски дарове в Дуръс. Тук е супер свежо и много добре приготвено. В списъка по-горе има някои отлични ресторанти с морска храна.

Заключение

Дуръс има много повече от това да бъде голям пристанищен град. Не само, че има някои фантастични неща за правене в самия Дуръс, но това е чудесно местоположение, ако искате да разгледате останалата част от Албания и дори Черна гора.

Надяваме се тази статия да ви помогне да планирате какво да видите в Дуръс и да имате страхотно пътуване!

Още статии от нас: Вдъхновения от света

Бахамските острови са райско кътче в Атлантическия океан, известно със своите кристално чисти води, бели пясъчни плажове и луксозни курорти. Разположени в Карибския регион, те предлагат перфектната дестинация за романтични бягства, семейни почивки и водни приключения. Открийте коралови рифове и морски живот чрез шнорхелинг и гмуркане, насладете се на изискани ресторанти и оживен нощен живот. Не пропускайте да посетите Парадайс Айлънд и Ексума Кейс за незабравими преживявания. Бахамските острови обещават лукс, релакс и безкрайни приключения в един истински тропически рай.
Пътуването е изключително обогатяващо и полезно за множество аспекти на живота. То разширява хоризонтите ни, като ни запознава с нови култури, традиции и начин на живот. Пътуването също така стимулира креативността и вдъхновението, като ни изважда от ежедневната рутина и ни представя нови гледни точки. То укрепва личните и социалните умения, като ни учи на адаптивност и комуникация в различни среди.
Метеора е едно от най-забележителните места в Гърция, съчетаващо природна красота и духовна атмосфера. Разположен в централна Гърция, този уникален комплекс от високи скални формации е дом на шест действащи манастира, които сякаш се издигат към небето. Манастирите, построени през 14-ти век, са невероятни примери за византийска архитектура и предлагат спиращи дъха гледки.
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последни 𝟮 стаи за почивка в Гърция за 𝟭𝟭.𝟬𝟳 - 𝟭𝟲.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟮𝟰 🏖️ Обади се сега!