Турстическа агенция Оазис-А
Oasis-A-Blog-feature-image-Mount Athos

Всичко, което трябва да знаете за Света Гора (Атон)

Всичко, което трябва да знаете за Света Гора (Атон)

Съдържание

Самото име на Атон насърчава спокойствието. Това е основната причина, поради която почиващите от цяла Европа идват тук: да прекарат известно време сред спокойствието и, ако е възможно, да посетят монашеската република. Полуостров Атон е уникална дестинация, където съвременните курорти съжителстват с духовния живот. За това, ние ви предлагаме луксозен круиз на изгодна цена покрай Атон.

История

Полуостров Атон има дълга история. Първоначално се е казвал Акти. Съвременното му име има връзка с митологичния Гигант Атон (Атон). По време на войната на Посейдон с гигантите Атос хвърля огромен камък върху бога на морето. Камъкът пада в морето, пропуснал целта. От него се образува полуостровът, носещ името на великана. По време на управлението на византийския император Йоан Цимисхий полуостровът е смятан за „Планина” (Орос). По-късно, през XII век, хората започват да я наричат Света гора.

Древните историци споменават, че на Атон са се намирали градовете Дион, Сане, Акротой, Клеона и Тисос. Някои от тях били част от Атик. Изследователите все още не са намерили обща позиция за местоположението на тези градове на картата.

Християнството се появява на територията на Атон благодарение на близостта на полуострова до Солун. До IV-V век жителите му са напълно християнизирани. Процесът на превръщане на Атон в монашеска република започва през VII век. През IX век се издава специален указ. Според този документ непознатите нямат право да безпокоят монасите. Границите на монашеската държава остават несигурни, докато жителите на Атон не подписват споразумение с жителите на Йерисос.

X век е златният век на монашеския живот. През това време тук са създадени много големи манастири. През първите 500 години от съществуването на монашеската република на Света гора хората са построили около 100 големи и малки религиозни къщи. Пикът на строителната дейност на полуострова съвпада с периода на византийския просперитет.

След като силата на Византийската империя се разклаща, Атон се сблъсква с редица трудности. През XIV век той преживява многобройни набези от турците, които карат много монаси да напуснат полуострова и да се заселят в Метеора и Солун. След като завоевателите превземат Константинопол, Атон няма друг избор, освен да се подчини. Турците смятали монашеската държава за източник на доходи. Жителите на Света гора се подчиняват на новите правила и не представляват риск за завоевателите. Това им помага да избегнат катастрофални последици.

Атон играе важна роля в борбата на Гърция за независимост. Турската армия не присъства на Света гора, което позволява на участниците в съпротивителното движение да намерят временно сигурно убежище и да обновят силите си. Още повече, че там са били разположени оръжейните работилници. През 1822 г. турските войски превземат Атон. Те разрушават печатницата и ограбват останалите ценности. Основните реликви са били отнесени от него много преди тези събития.

Турците напуснали Света гора на 13 април 1830 г. Този ден бил празник за всички жители на Света гора. След независимостта Гърция закрепи Атон като автономия в нов протокол.

По време на Втората световна война манастирите като по чудо избягват разрушението. Ето защо през 60-те години на миналия век се е чествала 1000-годишнината на монашеството на Света гора. В същото време новият век подчертава независима Гърция с особен разцвет. През ХХ век тук са живели някои от най-известните жители на Света гора, включително Силуан Атонски и Свети Паисий Атонски. В края на ХХ век Света гора е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Съвременният Атон условно може да бъде разделен на две части: монашеската република и нейните територии и зоната за туристи. Светата планина привлича поклонници от цял ​​свят по времето, когато курортите на Атон привличат туристи с комфортни хотели, плажове и развита инфраструктура.

Характеристики на региона

Полуостров Халкидики е най-известен със своята флора и гори. Света гора не е изключение. Територията му е покрита с борови, дъбови и кестенови гори. В комбинация със спокойна атмосфера местните пейзажи са голямо удоволствие за любителите на красивите пейзажи. Големият брой носове (над 20) са една от основните характеристики на района. Климатът на полуострова е мек средиземноморски. Можете лесно да издържите горещината тук. Местният въздух има лечебни свойства. Така можете както да се отпуснете, така и да подобрите благосъстоянието си тук.

Почивката на Атон е чудесен избор за всички, с изключение на любителите на нощния живот. Няма по-добро място на земята, където да си „починете малко“.

Как да стигнете до Атон

Атон има отлична транспортна достъпност. По отношение на географското си положение е третият „пръст” на Халкидическия полуостров. Мие се от водите на залива Сингитикос от страната на Ситония и от залива Йерисос на север. Атон е свързан с Халкидики чрез тесен провлак.

Полуостров Атон се намира на 120 километра от Солун и на 105 километра от международното летище „Македония“ в Солун.

Общественият транспорт от Солун до курортите на Атон се движи редовно. Автобусна спирка №79 се намира до терминала на летището. Движи се до спирка ИКЕА, където трябва да направите смяна на автобус №36. Той ще ви закара до автогара Халкидики – KTEL Halkidikis.

Ако искате да стигнете до Атон от Солун без промени, можете да резервирате трансфер или да наемете кола.

Ако искате да посетите монашеската република като поклонник, можете да отидете там по море от Урануполи и Йерисос.

Как да се движим на Атон?

Колата под наем е един от най-удобните начини за придвижване в рамките на Атон. Това е най-добрият вариант за пътници, които искат да изследват плажовете на полуострова и да хвърлят поглед към близките Касандра и Ситония. Фирмите за коли под наем са разпръснати навсякъде из курортите на Атон.

Атон има добре развита автобусна линия: предлага лесен достъп от един курорт на полуострова до друг. Ако търсите алтернатива – вземете такси. Пътуванията на кратки разстояния в Атон са доста евтини. Средната цена на 1 км започва от 1,2 евро.

Що се отнася до посещението на Света гора, тук е невъзможно да се наеме кола. Ако искате да посетите няколко манастира, трябва да използвате услугите на поклоннически агенции. Те организират транспорт между светогорските манастири и скитове.

Какво да видите на Атон?

Манастирите са основната причина, поради която туристите посещават Атон. Ето кои са най-добрите манастири на Атон за посещение:

 • Манастирът Ватопед – един от най-големите и стари манастири на Света гора. Построен е в края на X век. Ватопед е известен най-вече с богатата си библиотека и множество реликви. Сред тях е Светият пояс на Богородица, икона на Иверската Богородица (Панагия Портаитиса), икона на Панагия Парамития, икона на Панагия Пантанаса. Повечето от тях са чудодейни. Освен иконите, във Ватопед се съхраняват мощите на св. Андрей Критски, Димитрий Солунски, Григорий Богослов и св. Йоан Богослов. Основното наследство на църквата е частица от Светия кръст;
 • Манастир Мегистри Лавра – това е първият религиозен обект в йерархията на атонските манастири. Това великолепно светилище винаги е било задължително място за посещение сред поклонниците. Манастирът Мегистри Лавра е един от най-богатите манастири. Неговите съкровища са били основна цел за нашествениците. Сред реликвите му са чудотворните икони на Дева Мария Икономиса и Дева Мария Кукузелиса, частиците на Светия кръст, мощите на св. Андрей Първозвани, Василий Велики и много други почитани светци. Манастирът Мегистри Лавра също е известен със своите стенописи от XVI век;
 • Манастир Ивирон – този манастир е основан от потомците на Гърция. Светата Ивиронска обител пази известната икона на Ивиронска Богородица, известна още като Панагия Портаитиса. Хората го почитат от IX век. Манастирът Ивирон съхранява най-много свети останки сред манастирите на Атон;
 • Манастир Пантократор – манастирът се споменава за първи път в историческите сведения от XIV век. Манастирът пази иконостаса от същия период (тази реликва вероятно е един от най-старите обекти по рода си на Атон), мощите на св. Теодор Стратилат и св. Андрей Първозвани, почитаните икони от Герондиса, Елеовритиса и Богородица плачеща.

В курортната зона на Атон има много исторически и вълнуващи забележителности. Горещо ви препоръчваме да посетите гробището на древния Акантос по време на престоя си в Йерисос.

Освен гробището, Йерисос е запазил руините на византийския замък и църквата, които са разрушени от земетресението. Кулата Круна е друга атракция, която представлява голям интерес за туристите. Принадлежала е към подворието на Хилендарския манастир на Атон. Има височина от 13 метра.

Друго популярно място сред туристите е Културният център на Йерисос. Той привлича посетители с вълнуващи 3D филми, които са посветени на историята на монашеската република на Атон. Предоставя на посетителите отлична възможност да се запознаят със светите места, без да ги посещават.

В Урануполи се намира един от символите на Света гора – кулата на Просфория. Това е паметникът на византийската епоха, който редовно приютява изложби. Просфорий стои на брега на морето, украсявайки пейзажите на Урануполи.

Само на 2 километра от Урануполи можете да намерите манастира Зигу. Територията му дава възможност на пътешествениците да научат повече за оригиналната структура на манастира, тъй като не е претърпял никакви ремонти. Освен това, това е единственият манастир на Атон, до който жените имат достъп.

Плажовете на Атон са още една атракция на полуострова. Почти всички са покрити с чист пясък и предлагат разнообразен избор от развлечения:

 • Неа Рода – това е дълга брегова линия, покрита със златист пясък. Инфраструктурата му се променя равномерно: някъде площта му е празна, а на други места има шезлонги, барове, таверни и детски площадки;
 • Комица – можете да намерите този плаж недалеч от Неа Рода. Заобиколен е от борови дървета и гледа към хълмовете. Сред съоръженията на плажа са бар, детски площадки и таверни. Част от плаж Комица е дива и няма оборудване;
 • Урануполи – може би най-добрият плаж на Атон. Условно може да се раздели на централна част и няколко живописни залива. Хората, които избират Урануполи за почивка, получават като бонус невероятна гледка към кулата Просфорио и хълмовете, покрити с тучна гора.

Какво да правите в Атон?

  1. Екскурзии и дейности

   Атон, на първо място, е отправна точка за много поклоннически екскурзии из монашеската република. Поклонническите турове могат да продължат както един ден, така и няколко дни. Тъй като само на мъже е позволено да влизат в Атон и да посещават манастирите, на жените се предлагат някои алтернативни възможности. Например кратките морски пътувания са единственият начин да се доближите до бреговете на Атон и да се възхитите на неговите манастири от разстояние. Тези кратки морски екскурзии по бреговете на полуострова се провеждат ежедневно. Някои от екскурзиите включват запознаване с реликвите на манастирите.

   Планината Атон предлага екскурзии до основните забележителности на континентална Гърция: Аридея, Едеса, планината Олимп, Метеора и Атина. Задължително трябва да посетите Солун, редовно приветствайки наблюдателни и поклоннически екскурзии от полуострова.

   Древното селище Арнеа очарова посетителите както със своята архитектура, така и с атракции. По време на посещение в Арнеа трябва да посетите Музея на тъкането на Арнеа, Фолклорния музей на Арнеа, кметството (бившето училище от средата на XIX век, считано за най-старите училища на Халкидики) и, разбира се, магазини, предлагащи традиционни конфитюри от плодовете на арбутуса.

   Фериботите тръгват всеки ден до райския остров Амулиани. Островът предлага коли под наем. По този начин можете да останете на острова за няколко дни, за да се отпуснете на плажовете му и да се потопите в неговия уреден живот.

   Въпреки че повечето хора идват на Атон, за да получат духовно обновление, това място няма да разочарова и любителите на различни дейности на открито. Полуостровът е чудесно място за преходи, дълги разходки с велосипед и гмуркане. Плажовете на курортите предлагат и съоръжения за водни спортове.

  2. Плажовете на Атон

 • Плаж Девелики – този плаж се намира до входа на полуострова, в рибарското селище Девелики, недалеч от село Гомати. Известен е най-вече с чистия си светъл пясък и плиткото безопасно море. Плажът е заобиколен от дървета, създаващи естествена сянка. На брега му можете да видите много рибни таверни.
 • Трипити Бийч – един от най-дългите плажове на Атон. Простира се на няколко километра до Урануполи. В него можете да намерите плажни забавления, таверни, хотели, центрове за гмуркане и лодки под наем.
 • Плажът Урануполис е друг дълъг плаж с добре развита инфраструктура. Измива се от кристално чисти морски води и е заобиколен от буйна растителност. Плажът Ouranoupolis предлага всички необходими удобства за почивка на своите посетители: от таверни и центрове за водни спортове до душ кабини.
 • Неа Рода – дълъг пясъчен плаж, който е частично оборудван за отдих. Това е чудесен избор за феновете на уединението, които не търсят инфраструктура.
 • Йерисос – това е пясъчно-чакълест плаж, простиращ се на 11 километра. Състои се от няколко зони, всяка от които е оборудвана с шезлонги, душ кабини и таверни. Плажът Йерисос е доста широк. По този начин можете лесно да намерите свободно място тук дори и през високия туристически сезон.
 • Xeropotamou – това е плажът с идеално чист и мек пясък, който е чудесен за отдих с деца. Xeropotamou е известен най-вече със своите зрелищни сцени: тук можете да видите контурите на остров Амулиани и Светата планина.

Интересен факт: Атон има около сто големи и малки плажове, 20 от които редовно получават Син флаг за чистота. Едва ли ще успеете да посетите всички. Има някои плажове, които задължително трябва да включите в маршрута си.

 1. Семеен отдих

  Атон е идеален избор за семейни двойки с деца. Освен пясъчни плажове, полуостровът предлага водни дейности: разходки с пиратски лодки и гмуркане за начинаещи. Много курортни градове предлагат детски площадки и атракции. Точно на брега на Йерисос можете да намерите малък аквариум с морски обитатели.

 2. Отдих за младежи

  Младежите може да смятат, че почивката на Атон е скучна: баровете са единственото забавление тук. В същото време те могат да използват коли под наем по всяко време, за да стигнат до полуостров Касандра. В него се помещава селището Калитея – основното луксозно място на Халкидики. Наемането на кола до Солун е дори по-добро решение, тъй като този град има много клубове и барове за всеки вкус.

 3. Пазаруване

  Пазаруването на Атон винаги има някаква връзка с религията. Ето какви сувенири можете да закупите тук за вашите близки и приятели:

  • Миро – специално ароматно масло, благословено на Атон. Използва се в потвърждаващото тайнство. Хората правят смирна от повече от 50 билки и масло. Всеки от светогорските манастири има своя уникална рецепта. Смирната се използва в много лечебни процедури. Има тонизиращи, антибактериални и ранозаздравяващи свойства.;
  • Икони – Атон предоставя на своите посетители отлична възможност да закупят копие на почти всички чудотворни икони. Всички те са направени от най-добрите майстори. Тези икони са прекрасни подаръци, които винаги ще ви напомнят за пътуване;
  • Молитвена броеница Вервица – това е най-разпространеният сувенир на Атон. Броят на неговите възли е символичен: числото 33 е равно на възрастта на Исус, 99 е числото 33, умножено върху трите лица на Светата Троица;
  • Тамян – това е тамянът, който се произвежда от монасите на Атон от векове. Прекрасен сувенир за вашите близки и вас;
  • Каор – това е червено десертно вино, което винаги е имало тясна връзка с манастирските традиции. Струва си да се отбележи, че виното Cahors от Атон се отличава с отлично качество благодарение на упоритата работа на местните винопроизводители и благоприятния климат на полуострова;
  • Зехтинът – това е още един местен продукт, който се цени за високото си качество.
  • В градовете на Атон има и много магазини за бижута, магазини за сувенири, магазини за натурална гръцка козметика, керамика, мед и подправки.
 4. Атракции и дейности

  Атон е място, където можете да се запознаете с най-старите манастири в света, които се гордеят с богати колекции от религиозни светилища. Манастирът Ивирон, манастирът Ватопед, манастирът Симонопетра, манастирът Мегистри Лавра и манастирът Пантократор са само част от светите места, привличащи посетители от цял свят. Освен с атракции, монашеската република Атон привлича туристите и със своите стари архитектурни съкровища. На полуострова се намират кулата Просфорио, манастирът Зигу и руините на древния Акантос. В околностите на Атон, в източните райони на Халкидики, можете да намерите древното село Стагира – родното място на Аристотел. Това място несъмнено си заслужава да бъде посетено.

  Ако искате да видите другата страна на живота на Атон, можете да се отдадете на туризъм във фермата. Много малки хотели, построени в македонски стил, са отворени за посетители дори през зимата. Този вид отдих позволява на пътниците да научат повече за живота на жителите на полуострова отвътре: запознайте се с основите на пчеларството, опитайте да събирате гъби в планината, наблюдавайте процеса на производство на ципуро и улавяне на миди, посетете работилници за създаване на дантели, надникнете в малки мандри за сирене и празнувайте традиционни празници с гърците.

 5. Празници и събития

  Календарът на Атон включва голямо разнообразие от събития и фестивали: от религиозни празници до гастрономически фестивали. Най-грандиозното събитие тук е празнуването на Великден на Света гора, последвано от богослужения, религиозни процесии и прослава на Пресвета Богородица. По време на Великденския период на пътниците се предлага да се присъединят към специални екскурзии до Атон, които позволяват да се потопите напълно в празничната атмосфера.

  Не по-малко значение тук има и празникът Успение Богородично. На този ден Атон посреща няколко хиляди поклонници. Чудотворните икони на Богородица тържествено се пренасят в главните катедрали на манастирите. Ивиронският манастир на този ден е особено многолюден. Пази известната икона на Панагия Портаитиса.

  На 30 минути с кола от Йерисос можете да намерите голямото село Мегали Панагия. Ежегодно е домакин на гастрономическия фестивал на КУЗИНА. Посветен е на гастрономическите традиции на Атон, които местните жители предават от едно поколение на друго. По време на фестивала готвачите приготвят монашески, антични и средиземноморски ястия само от местни продукти. Всеки посетител на КУЗИНА ще намери деликатес по свой вкус. Като част от този фестивал, ресторантите и таверните на Атон в Неа Рода, Йерисос и Урануполис предлагат на пътниците своите специални менюта, включително ястия от манастирската кухня.

Къде да отседнете в Атон?

На Атон има няколко курорта. Те са разположени по протежение на района, простиращ се до границата с монашеската република. Всяко от населените места има своите особени предимства за отдих:

Йерисос – градът, разположен на провлака между Атон и континенталната част на Халкидики. Това е добре позната дестинация от древни времена. Йерисос е съхранил няколко интересни исторически места. Градът е най-известен с дългата си плажна ивица и добре развита инфраструктура: в него има банкомати, хотели, супермаркети, водни развлечения, магазини и аптеки.

Неа Рода – спокоен морски град с красиви таверни и кафенета, повечето от които предлагат очарователни панорами към морето. Неа Рода е идеално място за отдих с деца и почитателите на спокойствието. Неа Рода предлага добра инфраструктура: от апартаменти и супермаркети до кафенета и пекарни.

Трипити – е населено място, което има частно пристанище. Всеки ден корабите му тръгват към остров Амулиани. Трипити има много хотели за семейства. Плажът му се измива от тихи и плитки води. Като цяло инфраструктурата на Трипити е малко ограничена. В същото време е достатъчно да прекарате няколко незабравими дни в спокойна среда.

Урануполи – това е живописно място, свързващо курортната зона на полуострова и териториите на монашеската република. Урануполи е отличен избор за хора, които трябва да разполагат с всички инфраструктурни съоръжения на едно място. Тук можете да намерите много хотели от различни категории, уютни таверни, магазини и да се присъедините към вълнуващи морски екскурзии. На брега, който е разделен на няколко плажа, кани посетителите да опитат някои водни дейности.

Кои са най-добрите хотели в Атон?

Атон е прекрасно място за спокойна семейна почивка. Местата за настаняване на полуострова са представени предимно от апартаменти и 3-звездни хотели. Почти всички са разположени на брега на морето или на втора линия. Ако търсите високо качество на обслужване, трябва да изберете 5-звездни хотели. Avaton Luxury Hotel, Eagles Palace, Alexandros Palace и Eagles Villas са най-добрите 5-звездни хотели на Атон. Те предоставят на пътниците всички необходими удобства и услуги: от развлекателни програми до тенис кортове, ресторанти и барове.

Що се отнася до разходите, Атон осигурява настаняване на разумни цени дори през високия туристически сезон. Цената на апартаментите в 5-звездни хотели може да достигне 500 €. Има и ваканционни вили за големи семейства.

Какво да вкусите на Атон?

Поради близостта си до монашеската република, кухнята на Атон е богата на ястия, които са подобни на манастирската кухня. В местните механи се сервират рибена чорба, печени патладжани, ястия с боб, тарамосалата и лаврак на скара. Манастирската кухня включва зеленчукови продукти и някои морски дарове. За да разнообразят вкусовете си, местните жители използват различни билки и подправки: сапфир, кимион, канела, мента.

Атон е известен със своите традиционни продукти:

 • Билки, които обогатяват местната кухня със своите вкусове, използвани за производство на топли напитки и като подправки. На Атон има над 400 вида билки;
 • Гъби, които растат в местните гори. Хората ги използват за приготвяне на супи, пайове и яхнии със зеленчуци. Малцина знаят, че преди около 20 години тук са намирали рядък вид трюфели. В момента можете да опитате този специалитет като част от ястията. Местните заведения също продават зехтин с трюфели и сушени трюфели;
 • Миди, израснали в района на Олимпиада; те са подхранващ продукт, който е богат на полезни елементи;
 • Мед от пчелини, разположени в екологично чисти планински райони. Хората често използват мед от Атон, за да направят ципуро;
 • Голямо разнообразие от сирена, едно от основните бижута на всяка трапезария;
 • Виното, особено ако е произведено на Света гора, има ненадминат вкус.

Полезна информация

Когато планирате посещение в монашеската република, трябва да спазвате следните правила:

 • Уважавайте начина на живот на Атон, какъвто трябва да бъде по време на поклонническите обиколки;
 • По време на свещени богослужения пътуващите са длъжни да спазват определен дрескод: затворени обувки, ризи с дълги ръкави и панталони. Правилата се прилагат както за възрастни, така и за деца. На Атон е забранено носенето на къси панталони;
 • Забранено е снимането на монасите вътре в сградите без специално разрешение;
 • Трябва да изключите телефона си по време на хранене в столовата на манастира;
 • За да посетите Атон, трябва да имате виза, която се нарича Диамонитирион. Той дава право на пътуващите да посетят 20 манастира и (при желание) да нощуват във всеки от тях. Можете да получите виза само в Урануполи, където се помещава официалното представителство. За да получите този документ, трябва да имате копие на задграничния си паспорт, дати на пътуване и информация за манастирите, които искате да посетите. Процедурата за проверка на виза, проведена по време на качването на борда на кораба;
 • Задължително трябва да вземете шапки, слънцезащитни лосиони и минимален набор от лекарства;
 • Трябва да имате частична валута, за да купувате сувенири;
 • Ако планирате изкачване на хълм или дълга разходка, трябва да го направите през май или септември, когато горещините са изключени;
 • Ако решите да предприемете еднодневна екскурзия до Атон и да пътувате пеша, по-добре отидете там като група с определено количество провизии. В противен случай можете да се изгубите и да срещнете опасни змии или скорпиони. Забранява се престоят на открито през нощта. Можете да се настаните само в жилищата към манастирите.

По отношение на почивката на Атон можете да направите някои полезни бележки:

 • Пътниците често срещат морски таралежи по време на плуване в морето. Ето защо е по-добре да се насладите на плуване в райони с пясъчно дъно, далеч от скали и големи камъни;
 • Ваканционният сезон на Атон започва през май и продължава до септември. Въпреки че климатът на полуострова е мек, през юли и август тук става доста горещо. Ето защо краят на май, юни и началото на септември се считат за най-доброто време за почивка в курортите на Атон;

Още статии от нас: Вдъхновения от света

Бахамските острови са райско кътче в Атлантическия океан, известно със своите кристално чисти води, бели пясъчни плажове и луксозни курорти. Разположени в Карибския регион, те предлагат перфектната дестинация за романтични бягства, семейни почивки и водни приключения. Открийте коралови рифове и морски живот чрез шнорхелинг и гмуркане, насладете се на изискани ресторанти и оживен нощен живот. Не пропускайте да посетите Парадайс Айлънд и Ексума Кейс за незабравими преживявания. Бахамските острови обещават лукс, релакс и безкрайни приключения в един истински тропически рай.
Пътуването е изключително обогатяващо и полезно за множество аспекти на живота. То разширява хоризонтите ни, като ни запознава с нови култури, традиции и начин на живот. Пътуването също така стимулира креативността и вдъхновението, като ни изважда от ежедневната рутина и ни представя нови гледни точки. То укрепва личните и социалните умения, като ни учи на адаптивност и комуникация в различни среди.
Метеора е едно от най-забележителните места в Гърция, съчетаващо природна красота и духовна атмосфера. Разположен в централна Гърция, този уникален комплекс от високи скални формации е дом на шест действащи манастира, които сякаш се издигат към небето. Манастирите, построени през 14-ти век, са невероятни примери за византийска архитектура и предлагат спиращи дъха гледки.
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последни 𝟮 стаи за почивка в Гърция за 𝟭𝟭.𝟬𝟳 - 𝟭𝟲.𝟬𝟳.𝟮𝟬𝟮𝟰 🏖️ Обади се сега!