Турстическа агенция Оазис-А
Оазис-А - Какво трябва да знаете, когато сте в Истанбул

Какво трябва да знаете, когато сте в Истанбул

Какво трябва да знаете, когато сте в Истанбул

Съдържание

Без значение, дали го наричаме Византион, Константинопол, Цариград или Истанбул, този град остава едно от най-изумителните места по света. Разположен на два континента и разделен от природното чудо, наречено Босфора, Истанбул е уникален. С население над 15 милиона души и огромна площ, която нараства с всеки изминал ден, този град е най-близкият мегаполис до България.

Този град е толкова огромен и пълен със забележителности, че дори и да прекарате седмица или месец в него, няма да бъде достатъчно, за да обхванете всичко, което може да предложи.

Относно транспорта в Истанбул

Истанбул разполага с изключително добре развита транспортна инфраструктура, която свързва различните квартали на града и дори обединява двата континента, на които градът е разположен. В Истанбул имате възможност да използвате най-различни транспортни средства като автобуси, трамваи, метро, и фериботи, чрез които можете да се придвижвате безпроблемно в целия град. Цените на билетите са разумни и достъпни за повечето пътници. Ние горещо ви препоръчваме да си закупите IstanbulKart, която ще ви улесни пътуването и ще ви осигури по-голямо удобство при използване на градския транспорт.

Защо да си вземем IstanbulKart?

IstanbulKart е наистина изключително практичен и икономичен начин за пътуване в Истанбул. Тази транспортна карта ви дава възможността да използвате различни видове градски транспорт, без да е нужно да си купувате билети от шофьорите, IstanbulKart е изключително полезна ако не говорите турски.

Може да си купите IstanbulKart от автоматите на всички големи трамвайни и метро спирки, както и на по-големите автобусни спирки. Картата е налична на няколко езика, включително турски, английски, френски, руски и немски, което улеснява туристите. За съжаление, не е налична на български език, но на всяка спирка има полицаи, които могат да ви помогнат при нужда.

Цената за един ден, неограничено пътуване в Истанбул, е 21 евро, като повечето пътници решават да си вземат карта за неограничено двудневно пътуване в Истанбул на цена от 32 евро.

С IstanbulKart ще платите доста по-малко пари за вашите пътувания в Истанбул. Без картата, билетът за автобус например, струва над 5 турски лири.

Тази карта може да се използва от повече от един човек. Например, ако сте компания от 3 или 4 души, няма нужда да купувате по отделна карта за всеки. Можете да използвате една обща карта. Когато сумата в картата се изчерпи, можете лесно да презаредите на някой от автоматите, с желаната от вас сума.

 

Настаняването в Истанбул

Обикновено цените за нощувка, които се публикуват на уеб сайтовете на хотелите и официалните ценоразписи на рецепциите, варират в интервала от 100 до 250 евро за нощувка в хотели с добро местоположение в Европейската част на града. Въпреки това, тези цени не винаги означават, че хотелите са супер луксозни. Има обаче неписано правило, че реалните цени на хотелите обикновено са по-ниски с около 50 евро от обявените, но за да се възползвате от това, често трябва да се договорите на рецепцията.

Ако решите да си резервирате хотел чрез туристическа агенция или да се присъедините към организирана екскурзия, вероятно ще получите по-изгодни цени за настаняване. Това може да бъде добра опция, особено ако предпочитате организираните екскурзии.

Популярните райони за отсядане в Истанбул са Еминьоню (Eminönü), Фатих (Fatih) и Бейоглу (Beyoğlu. Също така, може да обмислите Шишли (Şişli) и Бешикташ (Beşiktaş) като райони за отсядане, които са близо до метростанция и централните части на града.

Ако не искате да отсядате в хотел, може да наемете апартамент чрез някой от специализираните уебсайтове за такива услуги. В този случай, е добре да планирате пътуването си напред, за да имате по-голям избор от изгодни предложения.

Ние препоръчваме да се настаните в Азиатската част на града, в близост до моста Фатих, който се намира в края на Босфорския пролив. Подходящо е за тези, които вече са посещавали града и искат да се насладят на по-спокойна обстановка, като отседнат на по-отдалечена локация.

Пазаруване в Истанбул

В Истанбул има множество големи търговски центрове и молове, обикновено разположени в покрайнините на града. Можете лесно да ги разпознаете на туристическите карти по абревиатурата “AVM”, което буквално означава “алъш-вериш маркeзи”.

Градът предлага и голям избор от специализирани пазари и магазини на едро, особено в района на Египетския пазар. Може да намерите различни видове стоки като текстил, облекло, детски играчки, бижута и аксесоари, сладкарски изделия и много други.

Египетският пазар предлага голямо разнообразие от стоки, но също така има и по-малки пазари в различните квартали, като този край пристанището в Юскюдар, които предлагат широк асортимент от стоки и са изключително изгодни.

Също така, супермаркетите от типа на Carrefour предлагат изобилие от местни продукти и традиционни храни.

Забележителностите в Истанбул

Ако посещавате Истанбул за първи път, силно ви препоръчваме да разгледате забележителните места в града. Не пропускайте да посетите църквата Света София, Синята Джамия, дворците Топкапъ и Долмабахче. Също така, посетете Капалъ чарши, Египетския пазар, района на Таксим и кулата Галата.

Ако имате повече свободно време, ви препоръчваме да се отправите на разходка с корабче по Босфора и да се насладите на прекрасните дворци, както по европейският, така и по азиатският бряг. Също така, може да посетите Арнауткьой, Бебек, Юскюдар, Otağtepe и Çamlica Tepesi, откъдето се разкриват великолепни гледки към мостовете и Босфора. Не пропускайте да разгледате и крепостите Анадолухисаръ и Румели Хисаръ, както и красивия дворец Кючуксу.

За разнообразие, може да се разходите до религиозния център Еюп (Eyüp), а навръщане, ви препоръчваме да минете пеша през старите квартали Балат и Фенер, където може да посетите българската желязна църква Св. Стефан и сградата на Византийската патриаршия.

Ако имате още време и енергия, може да посетите Миниатюрния парк или да разгледате пистата на Формула 1.

Турската кухня

В Истанбул има много вкусотии, които трябва да опитате, особено месото и сладкишите. Едно от най-големите предимства на турската кухня е свежестта на храната. В почти всяко заведение или бързо хранене хлябът се приготвя на място, а зеленчуците са свежи и неподправени. Във всеки район на Истанбул има множество заведения за бързо хранене с по няколко масички на тротоара, предлагащи вкусна, пикантна и добре приготвена храна.

Относно бакшишите, те не са задължителни, но е обичайно да оставите около 5% от сметката като чаевна на сервитьорите. Ако плащате с карта, може да оставите бакшиш отделно в брой. В някои туристически зони, където има множество ресторанти, често сметката включва символична такса-обслужване. Въпреки това, препоръчваме ви да се насочите към по-малките закусвални, където местните хора ядат. Там понякога може да ви вземат по-малко, от колкото е посочената цена на храната в менюто. Например, ако цената на храната, която си поръчате е 16 турски лири, може да ви вземат само 15. Обикновено хлябът не се таксува допълнително. Също така, понякога сервитьорите могат да ви предложат кафе или чай като бонус от заведението, но това зависи от конкретното място и не се случва навсякъде.

На местата, където се хранят местните, като закусвални и дюнерджийници, обикновено не се сервира алкохол. Ако искате да консумирате алкохол, по-скоро трябва да се насочите към ресторантите, предназначени за туристи. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни и осведомени, защото никой не може да гарантира качеството на алкохола в заведенията. Ако желаете да пиете алкохол, по-добре е да си купите бира или вино от някой от кварталните магазини.

Важно е да знаете, че консумацията на алкохол е въпрос на личен избор и отговорност, и трябва да спазвате местните закони и правила, свързани с алкохолните напитки.

Топ 10 неща, които да направите в Истанбул

Истанбул, както вече разбрахте, е уникален град, намиращ се на два континента – Европа и Азия, разделен от знаменития Босфорски проток. В този изумителен град има безброй неща, които може да правите по време на престоя си. По-долу представяме само малка част от тях.

Разходка из площад Султан Ахмед

Посетете всички значими паметници и се потопете в историята на това удивително място, където ще бъдете зашеметени от разнообразието на историческите забележителностите. Ето някои от известните забележителности, които се намират на площад Султан Ахмед:

Света София

Света София е била построена през 537 г. по заповед на византийския император Юстиниан I и е служила като православна църква близо 1,000 години. Със своите великолепни мозайки и архитектурни иновации, през средновековието, църквата е била символ на християнската вяра и изкуство.

През 2020 г., Света София отново е превърната в джамия, след решение на турските власти. Независимо от статута, Света София продължава да бъде символ на културното и религиозно богатство на света и представлява съчетание от история и архитектура.

Топкапъ сарай

Дворецът Топкапъ е един от най-забележителните исторически паметници в Истанбул, който може да ви пренесе във времето на Османската империя. Той е бил дом на османските султани, техните семейства и слуги за близо четири века.

Построен през 15-ти век, дворецът Топкапъ се смята за един от най-големите и важни музеи в Турция. Сградата и градините около нея са страхотен пример за османската архитектура и дизайн. В дворцовия комплекс има няколко двора, фонтани и павилиони, в които са изложени богатите колекции от исторически артефакти, бижута и други ценности.

Синята джамия

Синята джамия, по-известна като Джамията на Сюлейман Великолепни, е една от най-значимите религиозни и архитектурни атракции на Истанбул. Тя е построена преди около 400 години по заповед на османския султан Сюлейман Великолепни и е символ на религиозното и културно наследство на Турция.

Джамията е известна с невероятната си архитектура и уникален дизайн. Наричат я “Синята джамия” заради сините керамични плочки, с които е облепена от вътре. Джамията разполага с шест минарета, което е необичайно за ислямските храмове, и едно от тях е по-високо от минаретата на Света София, което изразява силата и величието на исляма.

Круиз по Босфора

Плавайки по този великолепен проток, ще можете да се насладите на дворци, резиденции, уникални паркове, луксозни вили, хотели и живописни рибарски селища.

Продължителността на круиза може да варира от няколко часа до цял ден, и по време на него имате възможност да опитате вкусната турска кухня в ресторанта на борда. Също така, за феновете на романтиката, много круизи предлагат вечеря на свещи, с жива музика и танци.

Изгледите от Босфора са просто зашеметяващи, особено по залез, когато светлините на града започват да се вплитат с мрака. Без значение от месеца и сезона, круизът по Босфора предоставя една невероятна възможност да се потопите в красотата и магията на Истанбул и да си създадете спомени за цял живот.

Обиколка из базарите

Посещаването на старите покрити базари в Истанбул е истинско приключение! Тук не само ще разгледате невероятни артефакти, но и ще научите повече за традиционния начин на търговия в Турция. Всеки магазин предлага нещо уникално като изделия от мед, кожени изделия, керамични изделия, бродерии, свежи подправки и билки, бижута, сушени плодове и ядки, чайове, наргилета и още много други стоки.

Ето някои от най-популярните базари в Истанбул:

  • Капалъ Чарши: Този базар е един от най-големите и стари покрити базари в света, с 61 покрити улици и над 4,000 малки магазина.
  • Египетският базар: Този уникален базар се слави с разнообразието от подправки, което предлага, и разполага с 85 магазина, което го прави най-големият покрит търговски комплекс след Капалъ Чарши.
  • Араста Базар: Този малък базар наскоро бе обновен и по време на разкопките бяха намерени мозайки, които свидетелстват за византийското минало на района.

Разходка из Пиер Лоти

Този район е дом на множество старинни джамии и мавзолеи, които свидетелстват за богатата история и религиозното наследство на Турция. Освен това, районът предлага богат избор от ресторанти, кафенета и магазини, които могат да задоволят всеки вкус и желание.

Качвайки се на хълма Пиер Лоти, до където се стига с кабинков въжен лифт, посетителите имат възможността да се насладят на зашеметяващ изглед към Златния рог от птичи поглед. На хълма, също така, има чудесни открити кафенета, където посетителите могат да релаксират и да се насладят на турски чай, докато се наслаждават на красотата на града.

Посещаване на хамам

През средновековието, хамамите не са били само места за обгрижване на тялото, но и центрове за обществени събирания и церемонии. Те често служили като места за сватби, празници и дори салони за красота, където хората се събирали за релаксация.

Сред най-известните хамами в Истанбул са:

  • Чемберлиташ Хамам (Çemberlitaş Hamam)
  • Чааоглу Хамам (Cağaloğlu Hamam)
  • Хюрем султан Хамам (Hürrem Sultan)
  • Сюлеймание Хамам (Süleymaniye Hamam)
  • Gedikpaşa Хамам (Gedikpaşa Hamam)
  • Кълъч Али Паша Хамам (Kiliç Ali Paşa Hamam)

Пушене на наргиле

Наргилето придобива своята популярност по времето на Османската империя и постепенно се превръща в неразделна част от турската култура.

Днес, в Истанбул, често може да видите хора, които релаксират и пушат наргиле, докато пият турско кафе или чай. Едно наргиле се пуши, обикновено, за около 1 час и самото преживяване е много по-различно от пушенето на цигара.

Наргиле барове има в целия Истанбул, но най-известните и търсени се намират на площада Топхане.

Екскурзия до принцовите острови

Природата ни поднася невероятен комплекс от малки острови в Мраморно море – Принцовите острови. Тяхното име идва от времето, когато принцовете и членовете на семействата на османските султани бивали изпращани в изгнание на тези острови.

Принцовите острови се превръщат в особено популярна дестинация през летните месеци. Островите се отличават с мекия си климат, буйната растителност и чудесните къщи, които ги украсяват. На островите автомобилите са строго забранени, така че транспортът се осъществява само с “файтони”. Тази забрана прави посещението на островите още по-уникално. Можете да стигнете до тях чрез обществен ферибот или с частна яхта или лодка.

Най-известните от Принцовите острови са четири: Бююкада (Büyükada), Хейбелиада (Heybeliada), Бургазада (Burgazada) и Къналъада (Kınalıada). Разстоянието от Истанбул до тях с ферибот обикновено отнема около 1 час път. Тези острови представляват истински природен рай и са популярни сред туристите, които искат да избягат от градската суета и да се насладят на спокойствието и красотата на Мраморното море.

Разходка по площад Таксим

Площад Таксим се счита за сърцето на града и е едно от най-популярните места за срещи в Истанбул. Този символичен център на модерния град предоставя безброй възможности за забавления и развлечения.

Известната улица Истиклял, която започва от площад Таксим, е популярен и оживен пешеходен булевард, изпълнен с разнообразни места, където посетителите могат да усетят автентичния турски начин на живот. Този булевард е известен с разнообразието си от ресторанти, кафенета и магазини, които предлага.

Площад Таксим и улица Истиклял са неразделна част от Истанбул и са привлекателни за туристи и местни жители, които търсят разнообразие, развлечения и автентичния дух на града. Те съчетават модерните удобства с богатата културна и историческо наследство на Истанбул, предоставяйки неповторимо изживяване на посетителите.

Посещаване на Истанбул аквариум

Аквариум Истанбул и Аквариумът Тюркуазу са двата най-големи аквариума в Истанбул и са привлекателни дестинации за любителите на подводния свят. Макар, че доста хора не намират разлики между тях, те се различават по няколко аспекта. Например, Тюркуазу носи титлата “най-голям аквариум в Европа”, докато Истанбул аквариум е по-известен със своето изобилие от разнообразни морски видове.

Посещението на Истанбул аквариум е невероятно преживяване. Посетителите имат възможност да разгледат 16 различни морски зони, започвайки от Черно море и стигайки до Тихия океан. Също така, аквариум Истанбул разполага с една от най-разнообразните колекции от морски обитатели, включваща около 1500 различни вида риби и морски животни.

Разходка из квартал Балат (Balat)

Квартал Балат е един от най-живописните квартали в Истанбул и се намира на север от Златния рог. Тук може да седнете на някое от множеството стилни кафенета или просто да се разходите из между красиво оцветените къщи. Макар и да не е точно като в приказка, както кварталът се представя на туристите, този район излъчва уникален шарм.

Още статии от нас: Вдъхновения от света

За красотата и екзотиката на Бахамските острови,  човек не е необходимо да губи много думи, славата им е всеизвестна…Плажове, хотели, природа, всичко на многобройните  Бахамските острови  притежава нещо изключително – от перлено розовите плажове на Елеутера до недокосната от човека природа на Ексума.
Пътуването е съществен аспект от човешкия живот, който може да донесе множество ползи за индивида. Независимо дали става дума за изследване на нови култури, посещение на исторически места или просто за почивка от суматохата на ежедневието, пътуването има начин да промени гледната точка и да отвори свят от възможности.
Метеора е невероятно място за посещение поради своите уникални геоложки образувания, богата история и спиращи дъха гледки. Някои от причините, поради които Метеора е популярна дестинация, включват…
Може би сте чували, че плажът и морето са полезни за вашето здраве, но знаете ли, че това е подкрепено от науката? Ето някои от невероятните предимства на плажните ваканции.

Най-добрите хотели за почивка в Гърция, Неа Врасна и Паралия Катерини

☀️ Последна стая за 𝟮𝟭.𝟬𝟲 - 𝟮𝟲.𝟬𝟲 🏖️ Обади се сега!